SKC-játékosok az Európa-bajnokságon

2018 nov 28
1054 Megtekintés
SKC-játékosok az Európa-bajnokságon
Már csak egyet kell aludni, és csütörtökön november 29-én este kezdetét veszi a franciaországi női kézilabda Európa-bajnokság, ahol a magyar válogatott sikerei mellett az SKC-játékosok jó szerepléséért is szoríthatunk. Klubunk hat különböző válogatottba ad nyolc kiváló kézilabdázót, avagy íme, egy kis Eb-körkép. Összegyűjtöttünk pár érdekességet, és többeket megszólaltattunk az edzőtáborban.

Estelle Nze Minko a házigazda francia válogatottal kulcsembere aranyra váltaná 2016-os bronzérmét, avagy arra készül, hogy csapattársaival az Eb-k történetében először viszi döntőbe a gallokat. Játékerejüket ismerve, valamint a hazai pálya erejét összeadva egyértelműen kijelenthetjük, hogy a torna favoritjainak számítanak regnáló világbajnokként – „Mit is mondhatnék? Hazai környezetben, saját közönségünk előtt nem lehet más a célunk, mint megnyerni a tornát. Ez azonban nehéz lesz, hiszen rengeteg jó válogatott van. A motivációval mindenesetre nem lesz gond, már nagyon várom a kezdést.”

Apropó egy kis Eb-történelem: A hétszeres rekordbajnok és egyben címvédő Norvégia mellett eddig csupán Dánia tudott egynél többször Európa-bajnokságot nyerni, nekik eddig ez háromszor sikerült. Mellettük Montenegró és Magyarország volt képes egy-egy alkalommal felülni a kontinens trónjára. Vesztes fináléja több nemzetnek is van, legutóbb a hollandok kellett, hogy beérjék ezüsttel, de a spanyolok, a svédek, az oroszok, a németek és még az ukránok is buktak el finálét korábban. Érdekesség, hogy sem az oroszoknak, sem pedig a franciáknak nincsen aranyérme, sőt utóbbi döntőzni sem döntőzött még, eddig be kellett érniük három vesztes elődöntővel és ugyanennyi megnyert bronzcsatával.

Möberlringen-Kupa: Estelle Nze Minko az álomcsapatában, Silje Solberg pedig a torna MVP-je

Silja Solberg a címvédő norvégok gólvonalát védheti. Formája és mutatott teljesítménye alapján erre minden esélye megvan, igaz kapusposzton mindig is hatalmas volt a posztrivalizálás az északiaknál. Helyzetüket nehezíti, hogy több kulcsjátékos is sérüléssel küzd, és még Amanda Kurtovic is kidőlt a sorból, a hétvégi felkészülési tornán szenvedett súlyos térdsérülést. A csoportmeccsek során Solberg számára kifejezetten pikáns lehet a románok elleni meccs, hiszen három Balaton-parti csapattársával néz majd farkasszemet.

Románia utazó keretében ugyanis ott van klubunk két lövőjátékosa Melinda Geiger, és Gabriela Perianu, valamint posztriválisa Denisa Dedu, aki a következőképen fogalmazott – „Nagyszerű volt a felkészülés, készen állunk az Eb-re. Úgy gondolom, hogy minden csapattal fel fogjuk venni a versenyt, erősnek érezzük magunkat. A hivatalos célkitűzés a legjobb hat, de ennél vannak merészebb álmaink is…”

Középen Denisa Dedu, jobbról pedig Gabriela Perianu a románok összetartásán

Klubunk két beállósa a lengyel Joanna Drabik, és Katarina Jezic úgymond az esélytelenek nyugalmával készülhet, nemzeti csapatuk ugyanis ott van az Eb-n, de nem tartozik a kifejezetten nagyágyúk közé. Déli szomszédunknál Jezic a csapatkapitányi karszalagot is megkapta – „Fiatal csapatunk van, egy új válogatott formálódik. A legnagyobb erősségünk a csapategység, a motiváció és a munka, amit belefektetünk a mindennapokba. A válogatott csapatkapitányaként nagyon nagy büszkeséggel, és hatalmas elszántsággal vágok neki a tornának. Szeretnék példát mutatni, és minél jobb eredményre elérni hazámnak.”

Mireya Gonzalez remek formába lendült az elmúlt hetekben, a bajnokságban és az EHF-kupában is igazi véréregyéniséggé nőtte ki magát. Ebből kamatoztatna valamit a spanyol válogatott is, mely egy csoportban van a mieinkkel – „Túl vagyunk egy négycsapatos felkészülési tornán, melyet megnyertünk, és emiatt nagyon boldog vagyok. Németországot, Lengyelországot, valamint Brazíliát tudtuk magunk mögé utasítani. Jó előérzeteim vannak, még annak ellenére is, hogy sok az új játékos, akiknek ez lesz az első nagy tornájuk.”

Mireya Gonzalez felkészülési tornát nyert a hétvégén a spanyol válogatottal

Továbbá úgy volt, hogy a szerb nemzeti csapattal utazik az Eb-re Andela Janjusevic is, ám esetében a sors ismét közbeszólt. A legutóbbi világbajnokság előtt szintén kerettag volt, akkor a térde sérült, most pedig a DKKA elleni kupamérkőzésen szenvedett részleges talpszalag-szakadást, ami miatt egy újabb világeseményről kellett lemondania.

Ami pedig a többieket illeti, Simone Böhme és Elghaoui Asma a keretszűkítés áldozata lett, míg Tatyana Khmyrova és Camille Aoustin nem kapott meghívót hazája nemzeti csapatába. Andrea Kobetic pedig már egy ideje lemondta a horvát válogatottságot.

A hétvégén megrendezett, és igen nagy nívóval bíró Möberlringen-Kupa díjazottjai között két SKC-játékos is volt, avagy az All Star-csapatban kapott helyet Estelle Nze Minko, míg a torna MVP-je a parádésan védő Silje Solberg lett. A tornát a norvégok nyerték, legyőzve a magyarokat, a dánokat, valamint az Eb-házigazda franciákat is.

Tor Odvar Moen így látja az esélyeket...

Végezetül pedig pár Eb-gondolat csapatunk norvég vezetőedzőjétől Tor Odvar Moentől, akit egy rövid esélylatolgatásra kértünk fel - „Fantasztikus érzés egy olyan klubnál dolgozni, mely nyolc játékossal képviselteti magát a kontinenstornán. Ez remekül mutatja a klub ambícióit. Remélem a játékosaim jól és sikeresen fognak szerepelni, hiszen a válogatottal elért sikerek  lökést adhatnak mindenkinek. Ami a torna végkimenetelét illeti, a franciákat és a norvégokat érzem favoritnak, még annak ellenére is, hogy utóbbinál több kulcsjátékos is sérült. Véleményem szerint a bronzérem két fő várományosa a holland és az orosz válogatott, ha tippelnem kell, akkor az oroszokat mondanám, mivel holland oldalon szintén sok a hiányzó. Ami pedig a magyar válogatottat illeti, nehéz megtippelni, hogy mire lehetnek képesek. Láttam őket a hétvégén, a helyszínen tekintettem meg a tornát, amin részt vettek. Képesek nagyszerű játékra a világ legjobbjai ellen, de ennek az ellenkezőjére is. Számomra az a legnagyobb kérdés, hogy az új játékosok elbírják-e majd  a rájuk nehezedő terhet.”

A XIII. női kézilabda Európa-bajnokság november 29-én este rögvest egy francia – orosz rangadóval rajtol. A csoportkör és a torna végeredményéről terveink szerint beszámolunk, ahogyan játékosaink szerepléséről is pár exkluzív gondolattal. Bajnokot december 16-án avatnak, utána pedig rövid szünet után visszatér a mindennapjainkba a klubkézilabda.

Hajrá Magyarország! Hajrá SKC!