Hogyan hat a koronavírus-járvány az utánpótlásra?

2020 júl 22
1084 Megtekintés
Hogyan hat a koronavírus-járvány az utánpótlásra?
Ahogyan arról már beszámoltunk, múlt héten az utánpótlás is megkezdte a munkát, a 2020/21-es kiírás nyári felkészülését. Az akkor elrajtoló csapatokhoz a héten csatlakozott az U15-ös együttes, valamint ifjúsági korosztályunk második csapata. Az ilyenkor szokásos fizikális tesztek mellett ezúttal mentális egészséget célzó felméréseken is átesnek játékosaink. A koronavírus-járvány okozta tapasztalatokról, az újrakezdés első következtetéseiről a Siófok KC szakmai igazgatójával, Horváth Csabával beszélgettünk.

- Egyik pillanatról a másikra állt le a sportélet, szakadt félbe a bajnokság, és maradt el a gyerekek életéből a napi szintű közös edzésmunka. Erre és az esetleges következményekre senki sem volt felkészülve. Tapasztalható-e a sokak által emlegetett létszámbeli lemorzsolódás?
- Sajnos abszolút tapasztalható, és számítottunk is erre a fajta lemorzsolódásra, de nem ilyen mértékben. Előzetesen tíz százalékot prognosztizáltunk, de a nagyobb korosztályoknál ez jelenleg a tizenöt-húsz százalékot közelíti. Aki kevésbé szeret mozogni, és többnyire külső ráhatásra jár sportolni, az most nagyobb eséllyel adja fel, vagy már fel is adta. Az egészséges szervezetnek viszont szüksége van a mozgásra, így bízom benne, hogy ezek a gyerekek valamilyen úton visszatalálnak majd a sport világába. Ellenben azt is meg kell jegyezni, hogy az idősebb korosztályoknál általában mindig nagyobb a lemorzsolódás, és egyelőre csak ők kezdték meg az alapozást, így az utánpótlás egészére nézve ezek a számok még nem mérvadóak.

- Milyen hatást gyakorolhat ez a folytatásra?  
- A probléma adott, a gyerekeknek a pótlása pedig nem megy egyik pillanatról a másikra, így könnyen elképzelhető, hogy az utánpótlás egészét nézve egy versenysorozattal kevesebbre nevezünk majd emiatt. Úgy gondolom, hogy ez nem egyedi probléma, valószínűleg országszerte küzd vele mindenki. A problémákat meg lehet oldani, ez viszont egy összetett társadalmi szituáció, amire próbálunk a legjobban reagálni. A cél az, hogy minél erősebben és minél több gyereket megmozgatva tudjunk tovább dolgozni.

- A múlt heti felmérők után milyen fizikális és mentális eredményt mutatott az élvonalbeli rajtra készülő ifjúsági- és serdülőcsapatok játékoskerete?
- A „mentális egészség” csomagot Sziráki Zsófi dietetikus és sporttudományi PhD-hallgató állította össze, sokat tesztelt, és szakemberek által hitelesített kérdőívekből. Ezeknek a kiértékelése, és elemzése jelenleg is zajlik. A fizikális, vagy ha úgy tetszik motorikus felmérőkben viszont elég nagy volt a szórás. Abszolút látható, és érezhető az, hogy kik végezték el az otthonra előírt és kiadott edzésterveket. Nagyjából erre lehetett számítani, de mindenképpen pozitívum, hogy azok, akik rosszabb eredményt mutatnak, megjelentek, és megkezdték a felkészülést, tehát nem morzsolódtak le.

- Az ifjúsági csapat játékosállománya megegyezik az NB II-es gárda keretével. Milyen célokat tűztetek ki a két fronton is harcoló csapat számára a 2020/21-es idényben?
- Két frontról beszélünk, mely valójában három. Játékosaink egy része ugyanis megérett az NB I/B adta kihívásokra, és fejlődésük csak abban az esetben lehet töretlen és biztosított, ha szerephez jutnak ebben az osztályban is. Ezeknek a tehetségeknek kettős játékengedéllyel igyekszünk NBI/B-s csapatokat találni. Ezért lett volna fontos a feljutás, mely a veszélyhelyzet okozta leállás, majd a bajnokság végeredmény nélküli eltörlése miatt meghiúsult. Maradtunk az NB II-ben, mely továbbra is az eredménycentrikus kézilabda helyszíne lesz. A cél továbbra is a bajnokság megnyerése, és a feljutás, de ez nagyban függ attól, hogy kit hova engedünk el a fejlődése érdekében. Az élvonalbeli ifjúsági csapatunkban több olyan fiatal kap lehetőséget, akik még a serdülőben is játszhatnának. Az esetükben szükségszerű a nagyobb korcsoportban történő versenyeztetés, ezzel tudjuk alátámasztani töretlen fejlődésüket. Ebben az esetben az eredmény számít a legkevésbé, játékosaink fejlődése a cél technikai és taktikai oldalról egyaránt. Fontos, hogy amit az edzéseken gyakorlunk, az a pályán tétmérkőzéseken is megjelenjen.

- Hány olyan játékos van, aki a Siófok KC kötelékébe tartozik, de a fejlődése érdekében kettős játékengedéllyel kölcsön lett, vagy lesz adva?
- Nagyságrendileg hat-nyolc játékosról beszélünk, de egyelőre neveket nem szeretnék mondani. Amikor meghozunk egy-egy ilyen döntést, akkor sok tényezőt kell figyelembe vennünk. Fontos, hogy a szerepvállalás helyben és időben összeegyeztethető legyen például a játékos tanulmányaival.  Az sem mindegy, hogy mennyit kell ingázni, és utazni.

- Az alapozást elsőként megkezdő csapatok mikor vívják az első felkészülési mérkőzéseiket?
​- A tervezet szerint a harmadik héttől már jönnek a felkészülési mérkőzések. Ezeknek egy része még szervezés alatt áll, a programfüzetek még nem véglegesek. Csapatonként hat-nyolc mérkőzést tervezünk a bajnoki rajtig.