Ellenfélmustra: akikből készülünk, és amit tudni érdemes róluk – II. rész

2020 dec 02
1062 Megtekintés
Ellenfélmustra: akikből készülünk, és amit tudni érdemes róluk – II. rész
Januárban rajtol az EHF European League csoportköre, csapatunk pedig ezúttal a ’D’ jelű kvartettbe került a főtáblán. Ellenfélmustra rovatunkban feltérképezzük, és bemutatjuk ellenfeleink jelenét és múltját. A román HC Dunarea Braila után nézzük, hogy mit érdemes tudni az orosz Kuban Krasznodar csapatáról.

Jelen és forma

Az orosz élvonal alapszakaszát tavaly sikerült befejezni, de a rájátszásra már nem került sor, így előbbi alapján hirdettek végeredményt. Ezek alapján a Rosztov-Don lett a bajnok, a Kuban Krasznodar pedig 13 győzelemmel, 1 döntetlennel és 8 vereséggel a hatodik helyen végzett. A 2020/21-es szezon nem kezdődött jól a számukra. Habár eddig kevesebb mérkőzést játszottak a riválisok többségénél, vesztett pontok tekintetében mégis kimondottan rosszul állnak. Jelenleg a bajnoki tabella hetedik helyéről várják a januári folytatást 3 győzelemmel és 5 vereséggel. A Rosztov-Don (36:33) és a HC Zvezda (34:32) otthonában közel voltak a bravúrhoz, a CSZKA Moszkva (35:25) viszont szó szerint átgázolt rajtuk. Ráadásul a Lada Togliatti (22:31) és az Asztrahanocska (21:28) is könnyedén vitte el idegenből a győztesnek járó pontokat.

Denis Sayfulin időkérése (Forrás: whckuban.com)

Denis Sayfulin csapata úgy jutott az EHF European League főtáblájára, hogy pályára sem kellett lépnie. A svéd Lugi és a német Metzingen is játék nélkül „kínálta” a továbbjutás lehetőségét.

A Kuban Krasznodar keretét kivétel nélkül orosz játékosok alkotják, egy tehetséges, de roppant fiatal, és formálódó társaságról beszélünk. Egyetlen egy játékost sem adnak a jelenlegi orosz válogatottba. A csapat sztárja, illetve egyetlen ismertebb játékosa az olimpiai- és világbajnok balátlövő, Victoria Zhilinskayte, akinek az ikertestvére, Yana Zhilinskayte az Alba Fehérvár játékosa volt.

A Trefilov-hatás

A klub ikonikus alakja Yevgeni Trefilov, minden idők egyik legsikeresebb kézilabdaedzője, aki ellentmondást nem tűrő, szigoráról elhíresült szakemberként vonult be a történelemkönyvekbe. Négyszer vezette világbajnoki címig az orosz női kézilabda-válogatottat (2001, 2005, 2007, 2009), mellyel 2016-ban olimpiai bajnok lett. Az Európa-bajnoki aranyérem azonban hiányzik a repertoárjából, 2006-ban be kellett érje egy vesztes döntővel. A 65 esztendős szaktekintély 1984 és 1990 között ült először a Kuban Krasznodar kispadján, mellyel 1989-ben a klub történetének első bajnoki címét szerezte az akkori Szovjetunióban. Másodregnálását a 2013/14-es szezonban töltötte a klubnál, melynek aztán 2016 és 2019 között is a vezetőedzője volt. Tavaly szívműtéten esett át, és „lemondott” posztjáról. Helyét Denis Sayfulin vette át, de Trefilov maradt a klubnál, és tiszteletbeli elnökként jelenleg is aktív szereplőnek számít.

Yevgeni Trefilov (Forrás: whckuban.com)

„A magyar, a román és a francia női klubkézilabda kivétel nélkül a legmagasabb szintet képviseli Európában, és a főtáblán már amúgy sincsenek könnyű ellenfelek. Ezt a kvartettet bátran nevezhetjük halálcsoportnak, és úgy gondolom, hogy előzetesen mind a négy klub esélyes a továbbjutásra. Az előző évekkel ellentétben ezúttal egyetlenegy olyan klubot sem tudnék megnevezni, mely toronymagas favoritja lenne a sorozatnak. Döntő faktor lehet az éppen aktuális járványhelyzet, hiszen két kulcsember hiánya már át is írhatja az erőviszonyokat. Minden pontért harcolni fogunk, a célunk pedig nem is lehet más, mint a továbbjutás. Bizonyítani szeretnénk önmagunknak és a szurkolóinknak egyaránt.” – fogalmazott a sorsolás után Yevgeni Trefilov.

Múltidézés

A klubot még a Szovjetunió idején, 1973-ban alapították. Krasznodar a Kaukázus előterében, Oroszország déli részén fekszik, a lakossága pedig agglomerációval együtt eléri az 1 millió főt. Légvonalban valamivel több, mint 1600 kilométerre fekszik Siófoktól.

A Kuban Krasznodar kétszeres szovjet bajnok és kétszeres kupagyőztes, összességében pedig 15 bajnoki érem tulajdonosa. Az ezredforduló óta viszont csak két bronzérem került a klub vitrinjébe, a 2016/17-es, valamint a 2018/19-es szezont követően.

Az 1989/90-es szezonban BL-döntőt játszottak a Hypo Niederösterreich ellen, de 59:50-es összesítéssel alulmaradtak. Ilyen magaslatokban azóta sem járt a klub, melynek az 1991/92-es szezonban még volt egy vesztes EHF-kupa elődöntője.

Az utóbbi öt kiírásban egyaránt érdekeltek voltak az EHF-kupában, és kétszer is eljutottak a negyeddöntőig, ahol előbb a 2016/17-es szezonban a német Bietigheim (59:57), majd a 2018/19-es szezonban az Esbjerg (74:55) ütötte el őket a továbbjutástól. A 2017/18-as szezonban a csoportkör jelentette a végállomást, a 2019/20-as kiírásban pedig a főtáblára jutástól az Érd ütötte el őket 64:62-es összesítéssel. A 2016/17-es szezonban az Alba Fehérvár is a csoportellenfeleik között szerepelt.

A Kuban Krasznodar otthona a 3000 fő befogadására alkalmas Palace of Sports Olimp, amin a Dinamo Krasznodar férfi- és női röplabdacsapatával osztoznak.

Palace of Sports Olimp (Forrás: whckuban.com)