Ellenfélmustra: Akikből készülünk, és amit tudni érdemes róluk! – II. rész

2019 nov 30
878 Megtekintés
Ellenfélmustra: Akikből készülünk, és amit tudni érdemes róluk! – II. rész
Januárban rajtol az EHF-kupa csoportköre, csapatuk pedig ismételten a ’B’ jelű kvartettbe került a főtáblán. Ellenfélmustra rovatunkban feltérképezzük, és bemutatjuk ellenfeleink jelenét és múltját. Az RK Podravka Vegeta után nézzük, hogy mit érdemes tudni a dán Kobenhavnról.

Múltidézés

A København Håndbold egy mindössze hat éve alapított klub, mely a Frideriksberg IF licencét vitte tovább 2013-ban. A dán élvonalban az első két évben épphogy csak elkerülték az osztályozót, aztán egy hetedik hely után a 2016/17-es szezon meglepően jól sikeredett a számukra. Egy alapszakasz negyedik hely után ugyanis a rájátszásban a Silkeborg, majd a Herning-Ikast legyőzése után a döntőbe jutottak. Az NFH Nyk elleni finálét 2:1-re elbukták, de ezzel kiharcolták az EHF-kupa indulást a 2017/18-as szezonra nézve. A selejtezőkör utolsó fordulójában a Dunaújvárost búcsúztatták, a csoportkör viszont nagy falat volt a számukra, így az egyenes kieséses szakasz előtt búcsúztak a sorozattól.

A 2017/18-as szezon végén története első bajnoki címét ünnepelhette a København, mely megnyerte az alapszakaszt, majd a Viborg elleni elődöntőt, és az Odense elleni bajnoki finálét is. A mögöttünk álló esztendőben így bemutatkozhattak a Bajnokok Ligájában. A csoportkörből a végső finalista Rosztov mögött léptek tovább. A főcsoportban (középdöntőben) aztán pontegyenlőség állt elő a szintén dán Odense ellenében, melyet a rivális abszolvált jobban az egymás elleni összevetésben. Tavaly csupán negyedikek lettek a bajnokságban, és mivel elbukták a Herning-Ikast elleni elődöntőt, és az Odense elleni bronzcsatát is, így idén „csak” az EHF-kupában indulhattak. A Győri Audi ETO 2017-ben tőlük szerződtette Anne Meet Hansent.

Claus Mogensen, a Kovenhavn vezetőedzője

Jelen és forma

A Københan jelenleg második a dán élvonalban 10 győzelemmel és 3 vereséggel a hibátlan Esjberg mögött. Legutóbbi meccsükön 31:29-re győztek az Odense ellen, ami által a két csapat helyet cserélt a tabellán. Zsinórban hat bajnoki meccset nyertek, a riválisok közül pedig legyőzték a Herning-Ikast, Silkeborg, Randers triót. A bajnokság legelején idegenben szenvedtek vereséget az NFH Nyk ellenében, valamint az Esjberg és a Viborg is nagy falat volt a számukra. A csapat házi gólkirálynője Mia Rej, aki 102 találatával toronymagasan vezeti a bajnokság góllövőlistáját is. Mögötte 68 gólos Linn Blohm, valamint 40 találatot jegyez Maria Hjertner.

Mia Rej, a gólerős kulcsember

Az EHF-kupa 2. selejtezőkörében a német TuS Metzingen ellen kis híján elvéreztek, miután a párharc első összecsapásán idegenben 30:22-re kikaptak. A visszavágót viszont többek között Mia Rej 10 góljának köszönhetően 34:23-ra megnyerték, így összesítésben 56:53-mal továbbléptek. A 3. selejtezőkörben a francia Nice legyőzése nem jelentett gondot, kettős győzelemmel, 62:46-os összesítéssel léptek a főtáblára. A két selejtezőpárharc során Mia Rej 31 gólt jegyzett, ezek a statisztikák pedig egyértelművé teszik a párharc egyik kulcsát, a dán válogatott kiválóságának a hatástalanítását.

A főtáblára jutás örömpillanata

Klubunk dán válogatott szélsője Simone Böhme mindig örül, ha dán klub ellen bizonyíthat – „A Kobenhavn egy nagyon erős csapat, tele dán, svéd és holland válogatott kézilabdázókkal. Naprakészen követem a dán bajnokságot, ahol nagyon jól szerepelnek, nemrég például az Odense ellen is diadalmaskodni tudtak. Ennek a párosításnak ismételten örülök, hiszen számomra nagy motivációt jelent dán csapatok ellen kézilabdázni. Nehéz mérkőzésekre számítok ellenük, a legjobb arcunkat kell majd mutatnunk. Persze ez igaz mindegyik mérkőzésre, hiszen az EHF-kupa mezőnye idén is nagyon erős.”

Csapatunk a dán fővárosba egy közel két órás repülőúttal juthat el közvetlenül. Siófok és Koppenhága egyébként 1200 kilométerre található egymástól. Otthonuk az 1400 fő befogadására alkalmas Frederiksberg-Hallerne.

Frederiksberg-Hallerne