Ellenfélmustra - Rajtuk keresztül vezet az út a Final 4-ba

2021 már 31
1322 Megtekintés
Ellenfélmustra - Rajtuk keresztül vezet az út a Final 4-ba
A hétvége folyamán, pontosabban pénteken és vasárnap abszolváljuk a HC Astrakhanochka elleni EHF European League párharcot. A negyeddöntő mindkét felvonása Siófokon, a Kiss Szilárd Sportcsarnokban kerül megrendezésre. Előbb azonban ismerkedjünk meg az ellenféllel, az orosz klub jelenével, történetével, illetve a közös múlttal, melyre leghűségesebb szurkolóink minden bizonnyal emlékeznek.

Ana Debelic, az ellenfél egyik kulcsembere (Fotó: Dmitry Marochkin)

Ellenfélmustra

Hétvégi ellenfelünk a Stavropol (34:22) legyőzésével hangolt, de az alapszakasz hajrájában a Lada Togliatti (32:27) és a Krasnodar (22:23) elleni rangadót is elvesztette. A HC Zvezda (36:27) legyőzésével viszont nemrég bronzérmet szereztek az Orosz Kupában azok után, hogy az elődöntőt elvesztették a Rosztov (30:20) ellen. 

Ami az EHF European League szereplést illeti, a HC Astrakhanochka a román Baia Mare mögött csoportja második helyén lépett tovább az egyenes kieséses szakaszba 4 győzelemmel és két vereséggel. Vlatko Djonovic csapatát egyszerre alkotják rutinos, illetve tehetséges, fiatal játékosok. Kira Trusova, Daria Samokhina, Karina Sabirova, illetve Elizaveta Malashenko az orosz válogatottból lehet ismerős, míg az ex-siófoki Irina Nikitina nem szorul külön bemutatásra. A keret pár légióssal egészül ki. Ana Debelic például a decemberi Európa-bajnokság álomcsapatába is befért, Karyna Yezhykava pedig a DVSC színeiben nemrég még ellenfél volt.

Irina Nikitina korábban az SKC-ban is játszott (Fotó: Dmitry Marochkin)

Klubtörténet

Hétvégi ellenfelünk nem éppen a szomszédból érkezik, ugyanis a valamivel több, mint 500 ezer lakosú Astrakhan a Kaszpi-tenger közelében, a Volga folyó deltájának területén található. Ez autóval, valamivel több, mint 2800 kilométeres távolságot jelent, de légvonalban is közel 2300 kilométerre fekszik Siófoktól.

A klubot 1993-ban alapították, és az 1998/99-es szezon óta tagja az orosz élvonalnak. A dobogó először a 2014/15-ös szezonban adatott meg, ami után hatalmas meglepetésre a 2015/16-os kiírás végén bajnoki címet ünnepelhetett a HC Astrakhanochka. Noha, az alapszakaszt csupán a harmadik helyen zárták, jóval a Lada Togliatti, illetve a Rosztov mögött, a rájátszás során mindkét riválist legyőzték, utóbbit a bajnoki fináléban. Az éremkollekció legutóbb a 2017/18-as szezonban bővült egy bronzzal.

A nemzetközi porondon a 2013/14-es kiírás egészen jól sikerült a számukra. Az EHF-kupában egészen az elődöntőig meneteltek, ahol a végső győztes, Lada Togliatti bizonyult jobbnak. A bajnoki aranyérem után a BL-ben is debütáltak, de maradandót alkotni nem tudtak.

Karyna Yezhykava, a DVSC korábbi játékosa (Fotó: Dmitry Marochkin)

Múltidézés

Klubtörténeti mérföldkő köthető a HC Astrakhanochka együtteséhez, ugyanis a 2012/13-as szezonban a bajnoki bronzérem megszerzése után az orosz gárda ellen játszottuk első nemzetközi kupapárharcunkat. Az akkor még EHF-kupa néven futó sorozat második selejtezőkörében, idegenben 41:28-as vereséget szenvedett Kiss Szilárd csapata, mely a hazai visszavágón kis híján csodát tett. Az akkori gárda Bogdanovic (Orbán) Annamária vezérletével gyakorlatilag ledolgozta tizenhárom gólos hátrányát. Az oroszokat 29:17-nél meglegyintette a kiesés szele, de egy 0:4-es rövidzárlat mindent szertefoszlatott, amit a csapat felépített. Végül 31:22-re nyertünk, és ez a klubtörténet első nemzetközi győzelme, de összesítésben 63:59-el búcsúztunk a sorozattól.

Érdekesség, hogy azóta összességében 21 oda-visszavágós párharcot abszolváltunk a nemzetközi porondon, de eddig soha nem jött még szembe olyan ellenfél, akivel korábban már találkoztunk. Az első ilyen klub lesz most a HC Astrakhanochka.

Ami a nemzetközi szereplésünket illeti, az eddig lejátszott 42 mérkőzésen az örökmérleg 32 győzelem, 4 döntetlen és 6 vereség. Hazai környezetben pedig 18 győzelem mellett 2 döntetlent és 1 vereséget számlálunk. A mai napig az egyetlen klub, mely a nemzetközi porondon győzelemmel távozott a Kiss Szilárd Sportcsarnokból, az a tavalyi selejtezős ellenfelünk, a francia Nantes. Ezt leszámítva a Podravka Vegeta és a HC Kuban volt még képes a pontszerzésre.  Bízzunk benne, hogy nem a HC Astrakhanochka lesz a következő. Ami pedig a párharcot illeti, a vasárnapi, második felvonás papíron a hazai meccs.

Fotók: Dmitry Marochkin