Uros Bregar az új vezetőedző

2021 nov 08
8695 Megtekintés
Uros Bregar az új vezetőedző
Uros Bregar személyében szlovén vezetőedző váltja Danyi Gábort a Siófok KC kispadján. A 42 esztendős szakember a mai nap folyamán aláírta 2023 nyaráig szóló szerződését, bemutatkozott és megtartotta első edzését a keddi Alba Fehérvár KC elleni kupamérkőzés előtt. 

Fodor János, a Siófok KC ügyvezetője – „A Mosonmagyaróvár elleni mérkőzés után gyorsan történtek az események, reagálnunk kellett a kialakult helyzetre, ami lássuk be szezon közben sosem egyszerű. Uros munkásságát jól ismerjük, a kapcsolat közte és a klub között már régóta megvolt. Most azonban elérhetővé vált, és viszonylag gyorsan megállapodtunk a közös folytatást illetően. Egy roppant lendületes edző, aki fiatal kora ellenére válogatott- és klubszinten egyaránt komoly tapasztalattal rendelkezik. A mai nap folyamán bemutatkozott,és meg is tartotta első edzését.”

„Az esetleges siófoki szerepvállalásom nem most került először szóba, a kapcsolatfelvétel már évekkel ezelőtt megtörtént. Az akkor megkezdett párbeszédet folytattuk most, és elég hamar közös nevezőre jutottunk. Nem titkolt szándékom, hogy elérjük a klub által korábban megfogalmazott célt, a jövő évi nemzetközi kupaindulást érő helyezést. Úgy gondolom, hogy erre képesek lehetünk – fogalmazott Uros Bregar, csapatunk új vezetőedzője, aki hozzátette – Régóta figyelemmel követem a siófoki kézilabda fejlődését, egy jól szervezett klub, nagyszerű lehetőségekkel és kimagasló infrastruktúrával. Edzőként a kemény munkában hiszek, és úgy látom, hogy itt minden lehetőség adott. Korábban dolgoztam már Magyarországon, sokat tanultam abból az időszakból. Nagyon tisztelem a magyar kézilabdát, a bajnokság pedig elképesztően erős. Itt nincsenek könnyű mérkőzések, folyamatosan magas szinten kell teljesíteni, ami egy edző számára is komoly kihívást jelent.”

Uros Bregar már 2006-ban feltűnt a szlovén utánpótlás-válogatottak élén, előbb a serdülő, majd az ifjúsági együttes szövetségi edzőjeként. Ezt követően a felnőtt válogatott másodedzőjeként dolgozott, majd 2015-ben kinevezték szövetségi kapitánynak. Csaknem hat éven át irányította a szlovén nemzeti csapatot, mellyel három Európa-bajnokságra (2016, 2019, 2020), és két világbajnokságra (2017, 2019) is kijutott. Idén tavasszal viszont váltott, és elfogadta a szerb szövetség felkérését, így jelenleg nem csak a Siófok KC vezetőedzői posztját tölti majd be, ő a decemberi spanyolországi világbajnokságra készülő szerb válogatott szövetségi kapitánya.

Klubszinten ezzel párhuzamosan hét éven keresztül volt a szlovén RK Krim Mercator (Krim Ljubjana), majd egy éven át a Vardar Skopje másodedzője, mielőtt elfogadta a Váci NKSE (Ipress Center-Vác) ajánlatát. A váci együttestől azonban 14 mérkőzés után távozott, így első magyarországi szerepvállalása igen rövidre sikeredett. A mögöttünk álló öt kiírásban, sorozatban öt bajnoki címet nyert az RK Krim Mercator gárdájával, melyet évről-évre a Bajnokok Ligája mezőnyében is láthattunk. A szlovén sztárcsapat kispadját idén októberben hagyta el.