Ellenfélmustra – Akikből készülünk, és amit tudni érdemes róluk

2018 nov 23
946 Megtekintés
Ellenfélmustra – Akikből készülünk, és amit tudni érdemes róluk
Mint ismeretes csütörtökön a szövetség bécsi központjában kisorsolták az EHF-kupa csoportbeosztását, együttesünk pedig a ’B’ jelű kvartettbe került. Svéd, német és dán ellenfelet kaptunk, nézzük dióhéjban mit érdemes tudni a múltjukról, és a jelenükről.

A svéd bajnok IK Savehof a BL-ből érkezett, és került az első kalapba. A legrangosabb sorozat mezőnyéből igencsak kilógott, hiszen egyedüliként nem szerzett pontot, sőt közel sem járt hozzá. A Brest Bretagna, a Copenhagen, valamint a Rosztov is simán verte oda-vissza. Összességében 144:204-es gólkülönbséggel búcsúztak a sorozattól, melyben legutóbb a 2015/16-os szezonban élték túl a csoportkört. Összességében egy 13-szoros svéd bajnokról beszélünk, mely most éli fénykorát, hiszen az elmúlt tíz szezonból 9 alkalommal bajnokságot nyertek.

A dán kapuvédő Christina Elm kivételével a csapat minden játékosa svéd állampolgár. Érdekesség azonban, hogy az Eb-re készülő nemzeti csapatba csupán egy játékost adnak Olivia Mellegard személyében. A svéd bajnokságban 9 forduló elteltével csupán a harmadikok, ugyanis a H 65 Hoor (25:26), valamint a Skuru (28:30) elleni rangadót is elbukták, ráadásul mindkettőt hazai pályán.

Az IK Savehof székhelye Partille egy Göteborg szomszédságában fekvő 30 ezer lakosú kisváros, mely Budapestről valamivel több, mint kétórás repülőútra található. Otthonuk a 2016-ban átadott Partille Arena 4000 fő befogadására alkalmas.

A német TusSies Metzingen három párharcot nyerve jutott a csoportkörbe. A bosnyák Grude, valamint a cseh Most mellett kiejtették a jó erőkből álló orosz  Asztrahanocska együttesét. Tavaly csupán ötödikek lettek a Bundesligában, a kupában pedig bronzérmet szereztek. Felemelkedésük új keletű, hiszen a 2011/12-es szezonban a másodosztály megnyerésével jutottak az élvonalba, ahol az utóbbi években letették a névjegyüket nem csak honi szinten, de a nemzetközi porondon is. A Bundesliga utóbbi négy kiírásából háromszor is a dobogón végeztek, egy ezüst mellett két bronzérmet szerezve. Ami pedig a nemzetközi kupamúltat illeti, tavaly elbuktak a harmadik selejtezőkörben, az azt megelőző két évben viszont nagyot meneteltek. A 2016/17-es szezonban az elődöntő jelentette számukra az EHF-kupában a végállomást, akkor a végső győztes Rosztov bizonyult jobbnak. A 2015/16-os kiírásban pedig a döntőig meneteltek, ahol a párharc odavágóján legyőzték a korábban bennünket kiejtő DKKA-t, majd a visszavágón fordult a kocka, és végül 55:49-es összesítéssel elbukták a finálét.

Ami a csapat idei szereplését illeti, 8 forduló után harmadikok a Bundesligában, csupán a BL-ben is továbbjutó Bietigheim (25:29) tudta őket legyőzni, a listavezető Thüringer pedig még nem került az útjukba. Andre Fuhr csapata több válogatott játékost is ad az Eb-re, valamint 9 légióst foglal magába, egy négyfős holland, és egy kétfős magyar különítmény mellett akad lengyel, osztrák és szerb játékosuk is. A csapatot erősíti a Győr két fiatal kölcsönjátékosa Hársfalvi Júlia és Korsós Dorina.

A Metzingen székhelye Tübingen, egy 90 ezer lakosú alsó németosztagi város Stuttgart szomszédságában, Münchentől nyugatra. A csapat otthona a 2004-ben átadott Paul Horn-Aréna, mely teltház esetén 3180 főt képes befogadni.

A dán Herning-Ikast az a klub, melyet vezetőedzőnk Tor Odvar Moen is kiemelt a sorsolást követően. Két párharcot nyerve, a lengyel Zaglebia, majd pedig a román Ramnicu Valcea legyőzésével jutottak a csoportkörbe. Utóbbi kiejtése azért is számít nagy fegyverténynek, mert a Valcea nem is olyan régen hazája pontvadászatában legyőzte a CSM Bukarest együttesét. A Herning-Ikast eddig négyszer nyerte meg hazája bajnokságát, legutóbb 2015-ben, míg az EHF-kupában kétszer is magasba emelhették a győztesnek járó serleget, előbb 2002-ben, majd 2011-ben. A KEK-ben is maradandót alkottak, 2004-ben és 2015-ben is az ő nevüket vésték a serlegre.

Simone Böhme, csapatunk dán szélsője a sorsolás után – „Először is had jegyezzem meg, hogy örülök a sorsolásnak. Erős csapatokkal fogunk találkozni, de mi is azok vagyunk. Jó eséllyel pályázunk a továbbjutásra, hogy úgy tudunk játszani, mint a Lada elleni visszavágón. Különösen várom a honfitársaim elleni összecsapást, követem őket, remek kézilabdát játszanak.”

A bombaerős dán bajnokságban 14 forduló elteltével csupán ötödik a Herning-Ikast, 9 győzelem mellett 2 döntetlen és 3 vereség húzza lefelé a mérleget. Persze ahol olyan klubok az ellenfelek, mint a Viborg, Esbjerg, Nykobing, Copenhagen, Odense ötös, ott nem könnyű a pontok folyamatos gyarapítása. A jelenlegi dán válogatottba mindössze egy játékost adnak Sarah Iversen személyében. A csapat erőssége a német válogatottban több mint 200 meccsen pályára lépő kapuvédő Sabine Englert, valamint egy svéd légiós mellett akad négy norvég is a keretben.

A csapat székhelye a Herning melletti Ikast, mely egy 15 ezer lelkes kisváros Silkeborgtól nyugatra. A csapat otthona az 1968-ban épített  Ikast-Brande Aréna, melynek befogadóképessége 2550 fő.