Klubtörténet


A kezdetek - 2006


A Siófok Kézilabda Club Somogy megye  egyik élvonalbeli csapata. 2006-ban a klub még a kézilabda harmadik vonalában szerepelt, majd a bajnoki cím megszerzésével feljutott az NBI/B-be. Fodor János lett a csapat tulajdonosa, aki vállalta, hogy az önkormányzat támogatásával a klub anyagi hátterét biztosítja. Az NBI/B-ben két évet töltött a csapat, majd 2009 májusában a Magyar Kézilabda Szövetségtől kapott egy olyan felkérést, miszerint, amennyiben az egyesület biztosítja a feltételeket akkor a 2009/2010-es bajnoki idényben az élvonalban szerepelhet a Siófok KC. A klub vezetése örömmel vállalta a kitűzött feltételek teljesítését, így a bajnoki idényt már mint első osztályú csapat kezdhette meg az SKC, amely ezzel szemben az NBI/B-s küzdelmekre, feljutási célokkal alakította ki játékoskeretét. A papíron másodosztályúnak tartott keret Varga József vezetésével aztán három győzelemmel rajtolt az élvonalban, melynek alapszakaszát a hatodik helyen fejezte be együttesünk, majd a rájátszás küzdelmei után végül hetedikként zárt csapatunk a legmagasabb osztályban.


A 2010/2011 bajnoki szezon számos nehézséget hozott a klub életébe, de ennek ellenére a Siófok KC a 10. helyen végzett a bajnokságban és így megőrizhette első osztályú tagságát.
Alapos változások - 2011


2011 nyarán alapos változásokon esett át a játékoskeret, amely jelentősen megerősödött, s egyértelműen megfogalmazódott a célkitűzés: az élvonalban megszerezni a 3-6. hely valamelyikét, emellett pedig a Magyar Kupában bejutni a legjobb négy közé. A Siófok KC megfelelt a 2011/2012-s évadra kitűzött elvárásoknak, hiszen az alapszakaszt a harmadik helyen zárta, majd a két győzelemig tartó elődöntős párharcban 2-0 arányban maradt alul az FTC-Rail Cargo Hungaria alakulatával szemben, a bronzéremért folytatott, három mérkőzésen keresztül tartó csatát végül csapatunk 2-1 arányban nyerte meg a Szabó Edina által irányított ÉTV-Érdi VSE gárdjával szemben. Az élvonal mellett a Magyar Kupában is vitézkedett az SKC, hiszen bejutott a négyes döntőbe, amely aztán már nem tartogatott sok sikert, hiszen az elődöntőben a Győri Audi ETO KC az esélyeknek megfelelően biztos győzelmet aratott, majd a bronzéremért zajló összecsapáson lányaink nagy csatában maradtak alul a Váci NKSE ellenében, végül a negyedik helyen végeztek Imre Vilmos tanítványai. Ez a szezon volt az SKC történetének első igazán sikeres éve.
Az első nemzetközi kupacsata


A 2012/2013 szezonban Kiss Szilárd  vette át  a csapat irányítását, (a legendás edző leigazolása klubunk fejlődésének egyik fő alappillére a mai napig) és végül a kilencedik helyen fejezte be az alapszakasz küzdelmeit. A lányok hazai környezetben több szép győzelmet is arattak. A rájátszás viszontagságos utazásai és csatái után az SKC előbb teljesítette a fő célkitűzést, a bennmaradást, majd a 10. helyen fejezte be az évadot. Az egyesület büszke arra, hogy Bogdanovic Annamária révén gólkirálynőt adhatott az NB I-nek, a kapus Kiss Éva pedig a válogatott tagjaként bronzérmet szerzett a szerbiai Európa-bajnokságon.

Közel járt a csodához, de az elvárásokat így is túlteljesítette a csapat az  EHF-kupa nyolcaddöntőbe jutásért rendezett párharcának hazai visszavágóján. A Siófok KC az idegenben elszenvedett 13 gólos vereség után hazai környezetben kilenc góllal verte meg az orosz Asztrahanocska gárdáját. Ez volt fennállásunk első nemzetközi kupacsatája.
Az új munkacsarnok - 2013

A 2012/2013-as évad krónikájához hozzátartozik, hogy február 21-én ünnepélyes keretek között tartották meg a Siófok Kézilabda Club munkacsarnokának alapkőletételét a Déli úti sportcentrumban. A 367 millió forintos beruházás társasági adó-forrásból valósult meg: a Magyar Kézilabda Szövetségen keresztül klubunk csaknem 260 millió forint közvetett állami támogatást kapott és Fodor János ügyvezető mintegy 110 millió forint önerőt tett hozzá az infrastrukturális fejlesztéshez.


Február 28-án stratégiai együttműködési megállapodást írt alá az FTC Kézilabda Szakosztálya és a Siófok KC, melyet Jeney Zsolt Ákos az FTC Kézilabda Szakosztály elnöke és Fodor János a Siófok KC ügyvezető igazgatója láttak el kézjegyükkel. A hosszú távú együttműködés három fő területre terjed ki: a játékos-transzferre és tehetséggondozásra, a közös szakmai programokra, így például a konferenciák és táborok szervezésére, illetve az erőforrások összehangolására. A két klub arról is gondoskodott, hogy mindez a gyakorlatban is megvalósuljon, és az új évadban már ferencvárosi játékosok is erősítik majd csapatunkat.
A fejlődések időszaka 2014


A 2013/2014-es szezonban a klub vezetőedzőnek nevezte ki Golovin Vlagyimirt, aki első évében a 8. helyre tudta eljuttatni a csapatot a bajnokságban. A Magyar Kupában máig felejthetetlen mérkőzésen Dabason a Veszprémi Barabás ellen sikerült győzni és ezzel megszerezni a bronzérmet a kupasorozatban.


A Siófok KC történetében több szempontból is a 2014/2015 szezon hozta meg a nagy áttörést. A klub első alkalommal szerepelt a Kupagyőztesek Európa Kupájában, sikerült olyan világsztárokat leigazolni,mint a brazil világbajnok Daniela Piedade vagy a német válogatott irányító Nina Wörz. 2014.november 7-én ünnepélyes keretek között lerakták a Kiss Szilárd Aréna alapkövét, elkezdődött jövendőbeli otthonunk építése. A várható átadás 2016 nyara. Sportszakmai szempontból a klub vezetés úgy döntött,hogy rálép az"északi" útra és 2015.áprilisában a világhírű Christian Dalmose-t nevezte ki vezetőedzőnek, aki a bajnokság rájátszásában 100%-os mérleggel az EHF-Kupa indulást érő 5. helyre kormányozta a csapatot. A Siófok KC életében nagyon nagy hangsúly van az utánpótlás képzésen,melynek szakmai igazgatója Kiss Szilárd. Az ő vezetésével és edzői iránymutatásával már több, mint 200 gyerek kézilabdázik klubunkban. Hosszú távú cél, hogy saját nevelésű játékosok is szerepeljenek a felnőtt keretben ,ezzel is növelve a csapat identitását.

A skandináv időszak kezdete 2015

A Moen-éra kezdete 2017

EHF-kupa győztes az SKC

Bent Dahl veszi át Moen helyét
"Idén 12 éve lesz annak, hogy elkezdtem szerepet vállalni a siófoki kézilabdában. Már a kezdetektől fogva volt egy határozott elképzelésem arról, hogy hova szeretnék eljutni. Most azt mondhatom, hogy az út felénél járunk. Infrastrukturális szempontból megépült már a munkacsarnok, a Kiss Szilárd Sportkollégium és a szivacskézilabda csarnok.2018-ban átadtuk a hazai mérkőzések helyszínéül szolgáló, minden szurkolói igényt kielégítő Kiss Szilárd Sportcsarnokot, amely egyedi hangulatot varázsol minden alkalommal az SKC-szurkolók közreműködésével. Az SKC 2019-ben a 10. évét töltötte az első osztályban, és a klub történetének legsikeresebb évét produkálta megnyerve az EHF-kupát, valamint bronzérmet szerezve a magyar bajnokságban. A hazai mérkőzések helyszíne a minden szurkolói igényt kielégítő Kiss Szilárd Sportcsarnok, amely egyedi hangulatot varázsol minden alkalommal az SKC-szurkolók közreműködésével. "
Fodor János - ügyvezetőTámogatók