Ellenfélmustra – Velük játszunk a döntőért

2019 már 13
1137 Megtekintés
Ellenfélmustra – Velük játszunk a döntőért
Megvan az elődöntő mezőnye, avagy immáron biztosan dán, vagy magyar klub nyeri az EHF-kupa 2018/19-es kiírását. Három dán klub mellett ugyanis csapatunk képviseli hazánkat a legjobb négy között. Ellenfelünk az európai klubkézilabda egyik zászlóshajója, a Vigorg lesz. De mit is tudunk a múltjukról, és a jelenükről?

A klubról röviden

Viborg a Jylland-fésziget középső részén fekszik, lakossága csupán 40 ezer főre tehető. A helyi kézilabda klubot 1936-ban alapították. Az első bajnoki címre azonban 1993/94-ig kellett várnia a szurkolóknak. A klub nem csak a honi színtéren, de a nemzetközi porondon is jelentős sikereket ért el az utóbbi három évtizedben, avagy nevüket világszerte ismeri minden kézilabdabarát. Otthonuk a 3000 fő befogadására alkalmas Vibocold Arena Viborg.

Sikerekben gazdag múlt

A 90’-es években, illetve az ezredforduló után kis túlzással letaszíthatatlanok voltak a trónról Dániában. Összességében 17 év alatt 13 bajnoki címet zsebeltek be, csupán a Slagelse és az Ikast tudta őket letaszítani a trónról időlegesen. Manapság viszont új szelek fújnak Dániában, de a Viborg a maga 14 bajnoki címével így is rekordbajnoknak mondhatja magát. Mindemellett pedig van 11 kupagyőzelmük is.

A Bajnokok Ligájában ötször játszottak finálét, először 1997-ben, legutóbb pedig 2010-ben, amikor is címvédést mutattak be. Összességében két vesztes, és három nyertes döntőjük van a legrangosabb sorozatban. A KEK-ben 2014-ben értek a csúcsra egy 2012-es vesztes finálé után, míg az EHF-kupa serlegen háromszor is ott van a nevük.

Az elmúlt évtizedben olyan világklasszis kézilabdázók fordultak meg a keretükben, mint a kapuslegenda Katarine Lunde, Tonje Larsen, Amanda Kurtovic, vagy éppen Sanja Damjanovic, hogy csak pár nevet emeljünk ki az igen tüzetes névsorból. Mindemellett magyar légiósaik is voltak Bulath Anita, Kovacsicz Mónika, valamint Bognár Barbara személyében. Szélsőnk Simone Böhme 2015 és 2017 között szintén a Viborg erőssége volt, mielőtt Bukarestbe szerződött.

Simone Böhme a Viborg játékosaként

A Viborg jelene

Legutóbb a 2013/14-es szezon végén emelhették magasba a dán bajnoknak járó serleget, azóta viszont csak egyszer, tavaly szereztek egy bronzérmet. A dán pontvadászat roppant erős, és kiegyenlített lett, avagy a legutóbbi négy esztendőben mindig más volt a bajnok (Midtjylland, Esbjerg, Nykobin és Copenhagen). Idén pedig jelenleg az Odense az éllovas, de még semmi sem dőlt el.

A Viborg jelenleg csupán hetedik hazája bajnokságában 25 meccsen jegyzett 12 győzelemmel, 2 döntetlennel, valamint 11 vereséggel. Formájukat tekintve legutóbbi öt bajnokijukat megnyerték, de egytől egyig alsóházi csapatok ellenében.

Az EHF-kupában az első selejtezőkörből indultak, és három nyert párharccal jutottak a csoportkörbe, melyet hibátlanul abszolváltak. Oda-vissza legyőzték a Larvik, Besancob, Krasnodar triót, így kvalifikálva a legjobb nyolcba csoportelsőként. A negyeddöntőben a szintén dán, a bajnokságban jobban álló Nykobinget ejtették ki kettős győzelemmel, magabiztos 52:39-es összesítéssel.

Ann Grete Norgaard, a Larvik klasszisa

Keretüket szinte egytől egyig korábbi, vagy jelenlegi válogatott kézilabdázók alkotják. Leghíresebb dán játékosuk az egyaránt kétszeres BL- és EHF-kupa győztes Ann Grete Norgaard, aki 48 találatot jegyez a sorozatban, csakúgy, mint Andrea Kobetic. Csapatkapitány, a svéd válogatott Carin Strömberg.

Edzői szemmel

Tor Odvar Moen (edző – Siófok KC): „Újra Dánia felé vesszük az irányt, a tét pedig minden egyes fordulóban növekszik. Most az a legfontosabb feladat, hogy a következő három hétben a lehető legjobb állapotba hozzuk a játékosainkat, ugyanis következik a szezon záró szakasza. A Viborg egy nagyon érdekes csapat, idén egészen hasonló utat járnak be, mint mi. A bajnokságban sok meglepő vereséget szenvedtek, Európában viszont nagyon jól szerepeltek. Egy kőkemény párharcra számítok.”

Infótár

A párharcot hazai pályán kezdjük április első hétvégéjén, a visszavágót pedig egy héttel később abszolváljuk. Hivatalos időpontok hamarosan, a klubok, és a televíziós társaságok egyeztetése után.