Játékosmustra IV. rész: Gnonsiane Niombla

2019 aug 27
1922 Megtekintés
Játékosmustra IV. rész: Gnonsiane Niombla
 Játékosmustra című rovatunkban bemutatjuk új igazolásainkat. A negyedik részben a világ és Európa-bajnok irányítót, Gnonsiane Niombla-t vettük nagyító alá. 

Dzsúdó után kézilabda

A 28 éves francia válogatott játékos 7 évesen az iskolakezdéssel egy időben kezdett el kézilabdázni szülővárosában, Lyon-ban. 

– Kiskoromban a dzsúdó volt az első sport, amit kipróbáltam. Ez nem igazán tetszett, mert folyamatosan egyedül voltam és inkább szerettem volna más gyerekekkel együtt mozogni valamit. Gyakorló szinten elkezdtem kézilabdázni. Emlékszem, hogy az első perctől kezdve nagyon élveztem a dolgot. Az évek alatt végigjártam az utánpótlás-ranglétrát egészen 18 éves koromig.

18 évesen profi szerződés a Fluery Loiret-től

Nem váratott sokáig egy szerződés a francia élvonalból, a Gnons becenévre hallgató játékos korán felkerült a felnőttekhez.

– 18 éves voltam, amikor megkerestek a Fluery-től. Profi szerződést ajánlottak, amit rögtön el is fogadtam. Nagyon sokat tanultam ezek alatt az évek alatt. Komoly játékosokkal tudtam készülni nap mint nap, megtapasztalhattam a Bajnokok Ligája tempóját és hangulatát. Ott kezdtem el kiforrott játékos lenni. Az is fontos volt számomra, hogy igazi barátságokat kötöttem, amiket a mai napig ápolok.

Nem jött össze a BL győzelem a Bukaresttel

2016-ban a világ egyik legjobb csapata hívta őt. Két alkalommal is játszott a budapesti Final Four-ban, de megnyerni nem sikerült a sorozatot.

– Két évet töltöttem el a Bukarestnél. Szép emlékeket őrzök ezekből az időkből, de azt sajnálom, hogy nem tudtuk megnyerni a BL-t. Ez a nagy álmom, ez a célom a jövőben is. Ettől függetlenül nagyon hasznos két év volt számomra.

Újra Franciaországban, ezúttal a Metz-ben

– A Metz-től megkerestek és én úgy éreztem, hogy jó lenne hazamenni, otthoni környezetben játszani. Ez az év nem sikerült a legjobban, nem találtam meg a számításaimat. Nem volt kimondott probléma, de a sportban előfordul, hogy nem működik a kémia a játékos és a klub között.

Ismeretlen vizeken

A Siófok KC Estelle Nze Minko helyére igazolta le Gnonsit, aki a belső posztok mindegyikén nagyszerű teljesítményre képes.

– Úgy voltam vele, hogy ha egy izgalmas ajánlat érkezik, akkor távozom a Metz-től. A siófoki pont ilyen volt, ez a klub egy üde színfolt az európai kézilabdában. Jó döntés volt, ezt már ki merem jelenteni. Nagyon pozitívan telt az első 2 hónap. Számomra a legfontosabb az, hogy minden területen a lehető leghamarabb tudjak adaptálódni, legyen szó a kézilabdáról vagy akár a hétköznapokról. A klubnál dolgozó emberek pozitív mentalitása és jókedve segít abban, hogy otthon érezzem magam. A körülmények meg egyszerűen elképesztőek, mindenünk megvan. Szerintem nagyon sokra lehetünk képesek, a keretünk erős. Szeretnék a legrangosabb kupasorozatban játszani az SKC színeiben. 

Éremhalmozás a válogatottal

Gnonsiane Niombla a francia válogatott színeiben olimpiai ezüstérmet, világ és európa-bajnoki aranyérmet is nyert. Arról, hogy mi lehet ennek a generációnak a titka, így vélekedett.

– Ez egy összetett dolog. Tehetség, egymás iránti tisztelet, kemény munka, felkészülés… Ezek a legfontosabb összetevői a sikerünknek. Nagyon sok a kiemelkedő képességű játékosunk. A pályán és a pályán kívül is tiszteljük egymást. Nincs mindenki mindenkivel barátságban, de a közös munka remekül működik. A mérkőzésekre elképesztően aprólékosan szoktunk felkészülni. A stábértekezleteken kívül beülünk valakinek a hotelszobájába és egymás között órákon keresztül elemezzük a teendőket. 

Edzői szemmel

Tor Odvar Moen-t, a SKC vezetőedzőjét is megkérdeztük Gnonsiról.

– Ő egy nagyon jó játékos és egy még jobb személyiség. Hatalmas fegyvertény számunkra, hogy az átigazolási időszak legvégén meg tudtuk szerezni. Az nem egy szokványos dolog a kézilabdában, hogy egy ilyen képességű játékos júniusban elérhető. Az előző szezonjában talán nem volt annyira reflektorfényben, de nem szabad elfelejteni, hogy előtte milyen teljesítményeket nyújtott mind a klubcsapatában, mind a válogatottban. Az előszezonban remekül játszott, a legnagyobb erőssége talán az, hogy a belső pozíciók mindegyikében képes nagyon magas szinten teljesíteni. Elsősorban irányítóként számolok vele, a többi poszton való szerepeltetése számos opciót ad nekünk támadásban.