Ellenfélmustra – bemutatjuk az MKS Lublin csapatát

2022 okt 05
1274 Megtekintés
Ellenfélmustra – bemutatjuk az MKS Lublin csapatát
Januárban rajtol az EHF Európa-liga csoportköre, ám ahhoz, hogy csapatunk újra ott legyen a főtáblán, két párharcot is meg kell nyernie. Első ellenfelünk a 2. selejtezőkörben a regnáló lengyel ezüstérmes lesz. A párharcot szombaton idegenben kezdjük és egy hét múlva hazai pályán zárjuk. Ellenfélmustra rovatunkban feltérképeztük és bemutatjuk az MKS Lublin múltját, jelenét és aktuális formáját.

Helyzetkép

Csütörtök reggel még hazai környezetben edzünk egyet, majd buszra ülünk és elindulunk a Siófoktól közúton, mintegy közel 800 km-re található kelet lengyelországi Lublinba, ahol a késő esti órákban foglaljuk el szállásunkat. A 17 fős utazó keretből sérülés miatt hiányzik Lakatos Rita, Dounia Abrourahim, valamint Dejana Milosavljevic.

Globus Hall, az MKS Lublin otthona

Pénteken egy külön edzőcsarnokban, míg szombaton délelőtt a találkozó helyszínén, a 4300 fő befogadására alkalmas Globus Hall-ban tart majd átmozgató edzést a szakmai stáb. A szállodában a pihenés mellett a videós elemzésé és a taktikai felkészülésé lesz a főszerep.

Szurkolói információk

Az MKS Lublin vezetése nemrégiben tájékoztatta klubunkat, hogy sem ők, sem pedig a helyi televízió nem adja élőben a mérkőzést. Szeretnénk, ha szurkolóink láthatnák a találkozót, így terveink szerint egy youtube Live Stream formájában adunk majd élő képet a helyszínről. Amennyiben valaki még útra kelne és szüksége lenne segítségre, vagy információra, az keresse kollégáinkat az alábbi elérhetőségeken: Biró Bence (+3630 328 5885), vagy Hargitai Gábor (+3620 468 8396).

MKS Lublin – Jelen és forma

A jelenleg tíz csapatot felvonultató lengyel szuperliga az EHF koefficiens-ranglistáján a svéd mögött jelenleg a tizenkettedik legerősebb bajnokság Európában, megelőzve többek között a cseh és a török pontvadászatot. A legutóbbi tíz kiírásból hetet megnyerő MKS Lublin a legutóbbi két évben meg kellett elégedjen egy-egy bornz- és ezüstéremmel. Tavaly a Zaglebie Lubin mindössze négy ponttal bizonyult jobbnak.

88-as mezben Romana Roszak, az MKS Lublin tavalyi házi gólkirálya

Monika Marzec együttese a 2022/23-as kiírásban eddig hibátlan, a JKS Jaroslaw (30:26), a Galicsanka Lviv (31:23) és a tavalyi bronzérmes Kobierzyce (28:22) ellen is nyerni tudott. A házi góllövőlistát Katarzyna Portasinska (17 gól) vezeti, őt követi Joanna Andruszka (12) és Romana Roszak (12). Utóbbi, a csapat irányítója tavaly 146 góllal a liga harmadik legeredményesebb játékosa volt. Az MKS Lublin keretében két légióst találunk, a montenegrói beálló Andrijana Tatar és a szlovák balátlövő, Marianna Rebicová személyében.

MKS Lublin 2022/23-as csapatkép

A lengyel válogatott Európa-bajnokságra készülő, előzetesen leadott bő keretében az MKS Lublin 10 (!) játékosa kapott helyet: Weronika Gawlik (kapus), Kinga Achruk (irányító), Joanna Andruszka (beálló), Masna Paulina (jobbátlövő), Oktawia Plominska (balszélső), Romana Roszak (irányító), Sarnecka Karolina (kapus), Daria Szynkaruk (jobbszélső), Dominika Wieckowska (balátlövő), Katarzyna Portasinska (jobbszélső).

Múltidézés

Első bajnoki címét 1995-ben, Montex Lublin néven ünnepelte szombati ellenfelünk, mely azóta összesen 22 alkalommal hódította el a lengyel bajnoki trófeát, amivel toronymagasan rekordbajnoknak számít. Utolsó bajnoki sikerét a 2019/20-as idényben abszolválta az MKS Lublin, a legutóbbi két kiírást ugyanis a Zaglebie Lubin nyerte meg.

A nemzetközi porondra rendszeresen kilépő együttes a legrangosabb sorozatban, a BL-ben nem tudta megvetni a lábát, az EHF Európa-liga jogelődjét, az EHF-kupát azonban 2001-ben elhódította. Az akkor még oda-visszavágó fináléban, 52:45-re múlták felül a Podravka Vegeta együttesét.

Joanna Drabik (balról) klubunk és az MKS Lublin korábbi beállója

Legutóbb, pedig a 2017/18-as idényben emelhették magasba a harmadikszámú európai kupasorozat, az EHF Challenge Cup trófeáját, miután a fináléban 49:45-ös összesítéssel legyőzték a spanyol Gran Canaria gárdáját.

A két klub között közös szál Joanna Drabik, korábbi beállónk ugyanis 2013 és 2018 között az MKS Lublin csapatát erősítette, jelenleg pedig az elsőszámú rivális, a Zaglebie Lubin játékosa.