Eredményes „újrakezdés” – interjú Uros Bregarral

2021 nov 25
1842 Megtekintés
Eredményes „újrakezdés” – interjú Uros Bregarral
Két hét távlatában rengeteg minden történt, Uros Bregar vette át a csapat irányítását és szó szerint belecsöppent a dolgok közepébe. A szlovén szakember három fontos győzelemmel debütált, miközben véget is ért az őszi szezon. Ezt a rövid, ám annál tartalmasabb periódust beszéltük át vezetőedzőnkkel, akivel természetesen a folytatásról is szót ejtettünk.

- Ha szigorúan sportszakmai szemmel nézzük a dolgokat, akkor elmondhatjuk, hogy ilyen kezdésről álmodtál?
​- Sok évet töltöttem a Ljubljana élén, és nyilvánvalóan nem így képzeltem el ezt a szezont. Minden olyan gyorsan történt, edzői pályafutásom során ez egy nagyon egyedi szituáció volt. Siófokról nem most kerestek először, a párbeszéd, a kapcsolatfelvétel már évekkel ezelőtt megtörtént. Különleges volt egy edzéssel a hátunk mögött kupamérkőzést játszani. A hangsúly az eredményességen volt, hiszen tíz nap alatt három mérkőzést kellett megnyernünk ahhoz, hogy a klub által megfogalmazott cél, a nemzetközi kupaindulás a tavaszi folytatást nézve realitás maradjon. Mivel ez sikerült, így ennél eredményesebb kezdésről nem is álmodhattam volna, de nem szeretnék elrugaszkodni a realitás talajától.

- Az eredményesség ténye mellett a mutatott játékkal mennyire voltál elégedett?
​- Az Alba Fehérvár és az Érd ellen rengeteg hibával kézilabdáztunk, szerencse is kellett a győzelemhez, főként a kupameccs végjátékában. Sok probléma és hiányosság van, amit be kell látni és fel kell ismerni. Több területen is komoly fejlődésre, jelentős javulásra lesz szükség. Az MTK Budapest elleni bajnokin már jobb volt az összkép.

- A fővárosi kék-fehérek ellen rég nem látott felszabadult, sőt helyenként tetszetős játékot láthattunk. Mi lehetett ennek az oka? 
​- Az öltözőben feldobtam a labdát, és azt mondtam a csapatnak, ha nyernek, akkor a meccs után kapnak négy szabadnapot. Ezt a labdát lecsapták, a motiváció adott volt, így már tudom, hogy a későbbiekben mihez nyúlhatok. A viccet félretéve, nagyon tetszett amit látta, ennyire jó játékot nem is vártam egy hétnyi közös munka után. Összességében viszont még mindig a védekezésünk okozza a legtöbb problémát. Harminc kapott gól fölött kimondottan nehéz mérkőzést nyerni, így ha hosszútávon sikeresek akarunk lenni, akkor ezen változtatnunk kell. Az első két hét nagyon intenzív volt, kis túlzással beköltöztünk az arénába. A számos megbeszélés, videózás és edzés azonban eredménnyel párosult és azt be kell látni, hogy a mai világban mindenkit az eredmények alapján ítélnek meg.

- Milyen ambíciókkal érkeztél Siófokra?
​- A Siófok  az eredményeivel felhelyezte magát az európai kézilabdatérképre, még akkor is, ha azokat nem a BL-ben érte el. Az elmúlt években a klub rengeteget fejlődött, most viszont tapasztalható egy kis törés. A fejlődési ív adott, erre szeretném visszavezetni a csapatot. A nyári felkészülés során a kaproncai négyes tornán testközelből láttam játszani a Siófokot, így voltak előzetes ismereteim a jelenlegi csapatot illetően. Továbbá a balkáni edzőtársadalom egyik legnagyobb és legelismertebb alakja Zdravko Zovko, akire felnézek, és jó viszont ápolok. Nem titok, hogy az érkezésem előtt felhívtam és kimondottan sokat beszélgettünk. A cél adott, nemzetközi kupaindulást érő szereplést kell bemutatnunk. Ez nem lesz egyszerű, de nem is lehetetlen. Megvannak az elképzeléseim, ami alapján az építkezést elkezdtük. Vannak fiatal és tehetséges játékosaink, vannak a keretben rutinosabbak is, akik a folytatásban tapasztalatukkal segíthetik a csapatot. Fontos volt számomra a másodedző Ziga Novak személye. Régóta ismerjük egymást, egy fiatal, ambiciózus és dinamikus szakemberről van szó, akiben a végletekig megbízok. Szövetségi kapitányként a szerb válogatottat irányítom a spanyolországi világbajnokságon, távollétemben pedig teljes egészében ő veszi át a státuszom.

- A négynapos szünet, melyet a csapat a pályán elért eredményével kiérdemelt, lejárt. A folytatásban hogyan áll össze a program? 
- Számos játékos hazája nemzeti csapatával készül a decemberi világbajnokságra, illetve Lapos Laura is meghívót kapott a korosztályos válogatottba. A játékoskeret többi tagja azonban hétfőn elkezdte a téli alapozást, mely klasszikus értelemben vett száraz munkát takar. Én jelenleg a szerb válogatottat készítem fel a spanyolországi vb-re, a Siófokra való visszatérésem időpontja pedig a szereplésünk függvénye. A pontos menetrendet december 20-ig összeraktuk, a két ünnep közötti- és az újév utáni időszakról pedig a következő napokban egyeztetünk a stábbal. Látnunk kell, hogy mikor lehet újra teljes a keret, ki hogyan ér vissza.

- Első ízben vezeted világversenyre a szerb válogatottat. Mit vársz a tornától?
- Világbajnokságra vezetni egy országot mindig nagy megtiszteltetés. A szerb válogatott jelentősen átalakult, több korábbi klasszis sem tagja már az együttesnek. Egy új csapatot építünk, mellyel szemben jelenleg nincsenek akkora elvárások. A koronavírus azonban így is rengeteg dolgot átírhat. Bízom benne, hogy a kézilabdán lesz a hangsúly és nem pedig a külső tényezőkön.