Így zártuk az évet – értékelés Zdravko Zovkóval

2021 jún 02
1466 Megtekintés
Így zártuk az évet – értékelés Zdravko Zovkóval
Véget ért a 2020/21-es szezon, mely rengeteg nem várt nehézséggel állította szembe csapatunkat a pályán és azon kívül egyaránt. Klubunk történetében másodszor állhattunk dobogóra a nemzetközi porondon, miközben a bajnokságban elmaradtunk a prioritást jelentő célkitűzéstől, a nemzetközi kupaindulást érő helyek valamelyikétől.

„Jelen pillanatban egy dologban vagyok biztos, miszerint mindenki egyaránt annak örül a legjobban, hogy véget ért a 2020/21-es szezon. Maximalista vagyok, így összességében csalódás volt számomra az idei év. Számtalan oka van annak, hogy így alakultak a dolgok.” – kezdte évértékelő interjúját Zdravko Zovko, csapatunk vezetőedzője.

A horvát szakember október végén vette át a csapatot, miután a klubvezetés 5 győzelem és 3 vereség (Győr 21:30; DVSC 30:25; MTK 33:31) után megköszönte Bent Dahl munkáját. Idő közben pedig Nerea Pena, Laura van der Heijden, Danick Snelder és Dinah Eckerle is elhagyta a csapatot. – „Amikor megérkeztem a klubhoz, akkor egy ezer sebből vérző öltözőt vettem át. A keret sem fizikálisan, sem pedig mentálisan nem volt jó állapotban. Az első két hónapban voltak biztató jelek, úgy tűnt, hogy jó irányba indultunk el, de aztán mind a belső, mind pedig a külső hatások megakadályoztak bennünket abban, hogy ez kiteljesedjen. A Covid-19 árnyékában nagyon nehéz volt sportszakmailag menedzselni ezt az évet. A fertőzések miatt többször karanténba kerültünk, ráadásul ennek hatására több kulcsemberünk is kiesett hosszú hetekre. A szezont végigkísérő sérüléshullámról nem is beszélve, mely gyakorlatilag folyamatosan nehezítette a felkészülésünket. Én magam is ledöbbentem, amikor a szezon végén megnéztem a jegyzeteimet, és realizáltam, hogy hét hónap alatt összesen tizenegy (!) edzést tudtam levezényelni úgy, hogy a teljes keret a rendelkezésemre állt. Így nagyon nehéz csapatot éteni.

Such Nelli és Katarina Jezic mellett nem volt olyan játékos, aki végig bevethető lett volna. Andrea Kobetic mindössze tíz bajnokin szerepelt, és januárban lépett pályára legutóbb. Gnonsiane Niombla és Tóth Gabriella is kevesebb, mint húsz bajnoki mérkőzésen volt bevethető. Továbbá koronavírus fertőzés, illetve kisebb sérülések miatt Tomori Zsuzsanna, Szikora Melinda, Kiss Nikolett, Tamara Horacek, Hársfalvi Júlia, Simone Böhme és Camille Aoustin is lemaradt a bajnoki évad egyes szakaszairól. 

Voltak a szezonnak pozitív periódusai is – „Az EHF European League volt az a sorozat, ahol végig komoly motiváltságot éreztem egyénileg- és csapatszinten egyaránt. A Final 4 hétvégéje fantasztikus volt. Akaraterő, koncentráltság, és olyan csapatkohézió volt jelen Romániában, amire őszintén mondom, hogy büszke voltam. Másrészről viszont van bennem némi hiányérzet is, mert ez kellett volna legyen az alap, ezt szerettem volna látni és tapasztalni egész évben, nem csak a nemzetközi porondon.”

„A Magyar Kupa búcsút, illetve annak körülményeit nagyon sajnálom, hiszen a DVSC elleni negyeddöntőt gyakorlatilag 45 percen keresztül uraltuk. A zsebünkben volt a továbbjutás, de a hajrára szó szerint elfogytunk. Ráadásul a tavasz folyamán ez egy visszatérő probléma volt. Elég, ha csak a DKKA (27:19) elleni bajnoki vereségre gondolok, ahol 17:18 után húsz perc alatt egyetlen egy gólt dobtunk, és teljesen szétestünk. Sokszor éreztem úgy, hogy kevesen vagyunk, és a csapat nincsen megfelelő állapotban, ami nyilván egy folyamat része, visszavezethető a fentebb már elmondottakra. – ráadásul a bajnokságban sem jött ki a lépés, elmaradtunk még a módosított célkitűzéstől is – Ami a bajnokságot illeti, a hetedik hely természetesen csalódást keltő számunkra, hiszen szerettünk volna a dobogón végezni. Voltak olyan vereségek, melyek egy ilyen szintű játékoskeretnél nem férnek bele. A Békéscsaba elleni vereség pedig egyenesen megmagyarázhatatlan. Erre nem is lehet kifogás. Ha a zárófordulóban nyerünk, akkor a pontok levonása mellett is meg lett volna a nemzetközi kupaindulást érő pozíció, mely a legfontosabb feladat volt, prioritást élvezett mindenek előtt.” 

A 2020/21-es szezonban három különböző sorozatban – K&H női kézilabda liga, Magyar Kupa, EHF European League –, összesen 38 tétmérkőzést abszolváltunk: 25 győzelemmel, 2 döntetlennel, 11 vereséggel, és 1168:1052-es gólaránnyal. Ez mérkőzésenkénti 30,7 lőtt, illetve 27,7 kapott gólt jelent. Csapatunk legeredeményesebb játékosa Katarina Jezic volt 163 találattal, akit Kiss Nikolett (126) és Gnonsiane Niombla (112) követett a képzeletbeli dobogón.

„Ha a teljes képet nézzük, akkor egyértelműen kijelenthető, hogy sportszakmailag és gazdaságilag egyaránt komoly nehézségeket okozott ez az év a klub számára. Úgy gondolom, hogy jelen helyzetben ez nem egy egyedi jelenség a sport világában, a problémák globális kereteket öltenek. Véleményem szerint az ilyen nehéz időszakokban kell összefogni, megértőnek és lojálisnak lenni. Természesetesen nem egy ideális helyzet az, ha egy klubnál csúsznak a fizetések, de a Covid-19 megjelenése óta nem is beszélhetünk ideális helyzetről. Testközelből láthattam nap, mint nap, hogy a klub tulajdonosának milyen erőfeszítéseket kellett tennie azért, hogy ha késésekkel is, de biztosított legyen a működés, és legyen jövője a kézilabdának Siófokon. – zárta szezon összegzését Zdravko Zovko, aki hozzátette – Ami volt, az elmúlt! Tanulnunk kell a hibákból, és hiszem, hogy erre képesek is vagyunk. A folytatásban egy merőben más felfogást képviselő csapatot szeretnénk felépíteni. Most mindenkinek, így a játékosoknak, a szakmai stábnak, és a klub vezetőinek is kell egy kis pihenés, hogy aztán újult erővel kezdhessük meg az építkezést.”

Klubunk hivatalos weboldalán rövidesen bejelentjük a következő szezon szakmai stábját, valamint hamarosan megszólal a klubunkat érintő fontos témakörökben Fodor János, a Siófok KC ügyvezetője is.