Túl az első hónapon, Tor Odvar Moen értékelt

2019 sze 25
1752 Megtekintés
Túl az első hónapon, Tor Odvar Moen értékelt
Túl vagyunk az első hónapon, megmérkőztünk már többek között a Győrrel és a Ferencvárossal is. Csapatunk vezetőedzőjével beszélgettünk a szezonkezdésről, a célokról, a csapat mentális erejéről, a sérülésekről és szóba került a videóbíró szerepe is. 

Lement négy forduló a bajnokságból és a nehézségek ellenére eddig pozitív érzéseink lehetnek. A nyitányon a Bajnokok Ligája címvédő Győri ETO Audi KC-val csaptunk össze és egy kiélezett mérkőzésen, mindössze három góllal kaptunk ki a világ egyik, ha nem a legjobb gárdájától. Majd a Szombathely, utána pedig a Kisvárda látogatott a magyar tenger partjára, s mindkét találkozót magabiztosan hoztuk le. Ezután következett a Fradi elleni „ezüstrangadó”, mely kifejezetten rosszul indult, hiszen Tomorit már az elején kiállították. Ráadásul a hajrához közeledve Jezic is piros lapot kapott, a fővárosi zöld-fehérek pedig elhúztak hat góllal. Sokan már beletörődtek a vereségbe, nem úgy a norvég mester és tanítványai, akik egy huszáros hajrával ledolgozták a hátrányukat és értékes pontot szereztek.

Két nagy rangadón és két kötelezőnek mondható győzelmen már túl vannak a lányok, így megkérdeztük a célokról Tor Odvar Moent.

– Vannak olyan dolgok, melyekről csak házon belül beszélünk és nem kommunikáljuk a nyilvánosság felé – kezdte a norvég vezetőedző. – De annyit elmondhatok, hogy szeretnénk ott lenni a Bajnokok Ligájának következő kiírásában, meg akarjuk ismételni azt a teljesítményt, mint amit az elmúlt idényben nyújtottunk az EHF-kupában, azaz meg akarjuk nyerni. A Magyar Kupában pedig a négyesdöntő a célunk. Ambíciózusak vagyunk, de már sokszor elmondtam, hogy én így szeretek dolgozni.

 Az eddigi négy játéknapon jó teljesítményt nyújtottunk, hiszen alaposan megnehezítettük a Győr dolgát, a Fradi ellen pedig a sírból hoztuk vissza a meccset.

– Nagyon jól játszott a csapat, persze vannak sérültjeink, s ez nehézségeket okoz, de azok a játékosok, akiknek elő kellett lépniük, odatették magukat és kiváló teljesítményt nyújtottak – tette hozzá a Siófok KC vezetőedzője. – Szerettük volna megnyerni az összes hazai mérkőzésünket a bajnokságban, a hétvégén azonban sajnos csak döntetlent tudtunk elérni, de ha megnézzük a körülményeket, s azt, hogy tíz perccel a vége előtt még mínusz hat volt, akkor összességében elégedettek lehetünk a pontszerzéssel.

Az első forduló mindig nehéz, pláne, ha a Bajnokok Ligája címvédő ellen kell pályára lépni. Közel voltunk a bravúrhoz, ám valami még hiányzott.

– Két okot tudnék felsorolni, ami miatt a Győr nyerte meg a találkozót – hangsúlyozta a norvég szakember. – Az első a tapasztalat és a rutin, hiszen ellenfelünk a kiélezett szituációkban mindig nyugodt tudott maradni. Nem szeretek és nem  is szoktam a sérülésekre hivatkozni, de a másik tényező sajnos erre vezethető vissza. Azt mindenkinek tudnia kell, hogy az előszezonunk nagyon jól sikerült, remekül összecsiszolódott az együttesünk, aztán egyetlen nappal a nagy mérkőzés előtt kiesett az egyik legfontosabb játékosunk (Nerea Pena – a szerk.), s már akkor tudtuk, ez hatással lehet a mérkőzés kimenetelére. De ebben a szezonban sokkal előbb kialakult valami a csapat körül, ami egyfajta ösztönös erő, ami azt eredményezi, hogy hátrányból is fel tudunk állni. A Győr már néggyel ment, amikor időt kértem. Két lehetőség volt, vagy tízzel nyernek a hazaiak vagy visszatérünk a meccsbe, s szerencsére az utóbbi következett be. Ugyanez volt a helyzet az FTC ellen is, amikor mínusz hatról álltunk fel. Ez a csapat mentális erejét mutatja, erre nagyon sok minden lehet majd építeni.

Az első hazai találkozó után Marosán György, a Szombathely edzője azt mondta, európai szintű kézilabdával találták magukat szemben, a siófokiak mindössze nyolc gólt engedélyeztek ellenfelüknek a fordulás után.

– Már tavaly is mi kaptuk az egyik legkevesebb gólt a bajnokságban és az EHF-kupában, s szeretném, ha a kőkemény védekezés lenne a Siófok KC védjegye – fogalmazott.

Fel lehet-e készítenie a játékosokat arra, hogy már rögtön a meccs elején kiállítják a csapat egyik kulcsjátékosát, majd a hajrára egy újabb fontos láncszem száll ki a meccsből.

– Szinte lehetetlen, ilyenkor az a legjobb megoldás, ha a meccs hevében ezzel már nem foglalkozunk, hiszen az a sportoló, akit kiállítottak, már nem segíthet a csapaton – emelte ki. – Ilyenkor azokra a játékosokra kell koncentrálni, akik bevethetők és segíthetik a csapatot, s mi is ezt tettük, s úgy érzem, jól megoldottuk a feladatot.

A Ferencváros elleni mérkőzésen a játékvezetők két alkalommal is használták a videóbírót (VAR) és mindkét alkalommal siófoki piros lap lett a visszanézések vége.

– Ez egy nagyon érdekes téma lehet a jövőre nézve. Sokat beszélgettünk az aszisztensemmel (Bent Dahl – a szerk.) az esetekről. Megadható volt mind a két piros, habár Zsuzsi nem arcot ütött. Ezzel nincs is semmi gondom, viszont amikor azt érzem, hogy egy szabály csak az egyik csapatra vonatkozik, akkor igazán mérges tudok lenni. Pár perccel Tomori kiállítása után egy gyakorlatilag teljesen hasonló eset történt, akkor Janjusevic kapott egyet. A különbség annyi volt, hogy ő nem terült el a földön, de a szándék ugyanaz volt és ha jól tudom, akkor a szándékot kell figyelembe venni. Ezt az esetet viszont vissza sem nézték. Most mondjam azt a játékosomnak, aki egyébként nagyon jó mentalitású, hogy legközelebb terülj el a földön és érzékeltesd, hogy ez mekkora durvaság volt. Ezek nem mi vagyunk!

Minden labdáért ádáz csata folyt a Ferencváros ellen

Nem csak az SKC, a szurkolók is léptek egyet előre, hiszen egy nyarat idéző koreográfiával készültek a rangadóra.

– Fantasztikus volt, talán az EHF-kupa döntőhöz tudnám hasonlítani a hangulatot – mondta nevetve Tor Odvar Moen. – Mindig érezzük, hogy mellettünk vannak és ez hatalmas segítséget nyújt nekünk.

Nyári gyerekek a Balaton parton...

Tomori Zsuzsanna, Silje Solberg (Norvégia), Simone Böhméra (Dánia), Katarina Jezic (Horvátország), Andela Janjusevics (Szerbia), Joanna Drabik (Lengyelország) és Gnonsiane Niombla (Franciaország) is hazája válogatottjával készül az előttünk álló két hétben, ráadásul Nerea Pena és Such Nelli is sérült. 

– Csütörtökig dolgozunk együtt azokkal a játékosokkal, akik itt vannak, majd mindenki haza megy, s kedden este kezdődik újra a munka a teljes kerettel. Újabb nehéz mérkőzés következik az Érd ellen, nagyon jó teljesítmény kell majd a győzelem megszerzéséhez.