Final 4: „dán-meló” a döntőbe jutásért – előzetes

2021 máj 05
2973 Megtekintés
Final 4: „dán-meló” a döntőbe jutásért – előzetes
A hétvégén kerül megrendezésre az EHF European League négyes döntője, melynek a romániai Nagybánya ad otthont. Csapatunk a döntőbe jutásért szombaton, a dán Hering-Ikast Handbold ellen lép pályára.

Helyzetkép

Az elmúlt napokban sérülést követően csatlakozott a kerethez Gnonsiane Niombla, Tamara Horacek, illetve Hársfalvi Júlia, így hosszú idő után újra – szinte – teljes létszámú edzést vezényelhetett Zdravko Zovko és a szakmai stáb. Jelen állás szerint Andrea Kobetic kivételével mindenki utazik a Final 4-ra. Több hetes kihagyás után azonban nehéz megmondani, hogy pár nap edzés után ezek a játékosok milyen állapotban lehetnek a hétvégére.

Csütörtökön még vár a csapatra egy délelőtti edzés, ebéd után aztán busszal indulunk a Final 4 helyszínére, a romániai Nagybányára. Egy nagyjából 8 órás buszozás vár a csapatra, a tervek szerint a szállást az esti órákban foglaljuk majd el. Másnap, azaz pénteken a Final 4 helyszínén vezényel edzést a szakmai stáb.

Szombaton a második elődöntőben leszünk érdekeltek, 18 órai kezdettel mérkőzünk majd meg a dán Herning-Ikast Handbold legjobbjaival. Győzelem esetén vasárnap a fináléban léphetünk pályára, vereség esetén pedig a bronzmérkőzés várhat ránk. A Sport TV mindkét összecsapást élőben közvetíti.

Edzői szemmel

Ellenfélmustra

A Herning-Ikast Handbold minden kétséget kizárólag a dán bajnokság jelenlegi legjobb formában lévő csapata. Kasper Kristiansen együttese az alapszakaszt csupán a negyedik helyen zárta 17 győzelemmel, 1 döntetlennel, és 8 vereséggel. A harmadikként záró Viborg mögött 9, míg a holtversenyben éllovas Esbjerg-Odense duó mögött 11 ponttal lemaradva.

A gárda azonban elképesztő formajavulást mutatott az elmúlt hónapokban. A felsőházi rájátszásban ledolgozták ponthátrányukat, és 5 győzelemmel, valamint 1 vereséggel maguk mögé utasították az alapszakasz-győztes Esbjerget, melyet a hétvégén 31:21-re (!) le is győztek idegenben. Legutóbbi tíz tétmérkőzésükből csupán egyet vesztettek el, 26:29-re a Köbenhavn ellen.

Kasper Kristiansen tanítványai 5 győzelemmel, illetve 1 vereséggel zárták a csoportkört. Legyőzték oda-vissza a Váci NKSE, valamint a Zvezda Zvenyigorod gárdáját, a Paris 92 elleni idegenbeli összecsapást azonban 26:23-ra elvesztették. A negyeddöntők során Kettős győzelemmel, 59:54-es összesítéssel búcsúztatták a Lada Togliattit.  

A Herning-Ikast legnagyobb értéke Helene Gigstadt Fauske. A még mindig csak 24 esztendős norvég irányító jövőre már a Brest Bretagne játékosa lesz. Fauske 51 góllal csapata legeredményesebb játékosa a sorozatban, és az összesített góllövőlistán is a harmadik. Kvalitásait mutatja, hogy a tavalyi csonka szezont 71 találattal a második pozícióban zárta, azt megelőzően pedig a gólkirálynő, Andrea Kobetic (75 gól) és Estelle Nze Minko (65) között végzett 70 góllal. Az ő hatástalanítása szombaton tehát mindenképpen kulcsfontosságú lesz.

Egymás elleni múlt

A 2018/19-es kiírás során – amikor is a sorozat végén magasba emelhettük az EHF-kupa serlegét – csoportellenfelünk volt a Herning-Ikast Handbold. Az első fordulóban, hazai környezetben 25:21-re nyertünk. Az a mérkőzés Andrea Kobetic 11 góljáról maradt igazán emlékezetes a győzelem mellett. Az 5. fordulóban aztán Dániában 34:22-re diadalmaskodtunk, és ezzel be is biztosítottuk a csoportelsőséget. A visszavágó során Silje Solberg egészen elképesztő formában védett, Estelle Nze Minko pedig 8 góllal vette ki a részét a roppant magabiztos sikerből.

Az azóta eltelt két év során mindkét csapat jelentősen átalakult. Dán oldalon akkor a két kapuvédő Jessica Ryde, valamint Sabine Englert mellett Michala Moller, Emma Friis, és Helene Fauske lépett pályára ellenünk a mostani csapatból.