Jön a szomszédvári rangadó - előzetes

2019 jan 08
1599 Megtekintés
Jön a szomszédvári rangadó - előzetes
Herning-Ikast után és Metzingen előtt, avagy a két EHF-kupa csoportmeccs között a bajnokságban is feladatunk van. Szerda este, a K&H női kézilabda liga 12. fordulójában az Alba Fehérvárt fogadjuk, avagy jön a mindig pikáns szomszédvári rangadó.

Helyzetkép

Benne vagyunk a közepében, ez már a szerda-szombat ritmus, mely megállás nélkül ki is fog tartani február közepéig, amikor is zárul az EHF-kupa csoportköre. Pénteken Metzingenbe utazunk, ám előtte szerdán még a bajnokságban van feladatunk az Alba Fehérvár ellen. A csapat két győzelemmel kezdte a 2019-es naptári évet, egy hete a Mosonmagyaróvárt győztük le bajnokin, hétvégén pedig a Herning-Ikast ellen gyűjtöttük be a győzelemért járó pontokat a nemzetközi porondon. Többeknek javulnia kell önmagához, Nze Minko és Aoustin sem villogott az utóbbi meccseken, de ezzel ellentétben szerencsére remek teljesítményeket is láthattunk, elég, ha csak Solberg és Kobetic játékára gondolunk.

Ellenfélmustra

Soros ellenfelünk mindössze két ponttal van lemaradva mögöttünk, 11 meccsen 6 győzelmet, 1 döntetlent és 4 vereséget számlálva. Azt is lehet mondani, hogy az Alba a papírformának megfelelően hozta a kötelező győzelmeket, az MTK ellen csak egy góllal nyertek, de a DVSC és legutóbb a Vác legyőzése remek skalpnak bizonyult. Utóbbi egyben azt is jelzi, hogy egy jó formában lévő csapat érkezik a Kiss Szilárd Sportcsarnokba.

Nascimento hatástalanítása kulcsfontosságú...

A házi góllövőlistát 11 meccsen szerzett 81 találattal a brazil Nascimento vezeti, az ő hatástalanítása minden csapat számára kulcskérdés. Emellett Mendy (59), valamint Gorshenina (34) is szép számban termelte a gólokat eddig. A sérülések eddig elkerülték a fehérvári csapatot, a kulcsjátékosok közül Zhilinskaite volt rövid ideig kényszerből az oldalvonalon kívül.  

Egymás elleni múlt

Az NB I-ben nincs még egy csapat, mely ellen annyi mérkőzést játszottunk, mint az Alba Fehérvár, melynek az évek alatt a neve többször is változott. A két klub útja sokszor a rájátszásban is keresztezte egymást, sok borsot törtünk egymás orra alá. A szerdai lesz a 25. bajnoki összecsapás, az eddigi 24 mérkőzésen a mérlegünk 13 győzelem, 1 döntetlen és 10 vereség. Legutóbb tavaly 31:31-es döntetlen született a két csapat rangadóján. Hazai pályán a mérlegünk 12 meccs, 9 győzelem és 3 vereség, utóbbira igen régen volt példa, míg idegenben 4 győzelem és 1 döntetlen mellett 7 alkalommal kaptunk ki. A 2013/14-es, valamint a 2015/16-os rájátszás egyaránt fájó pont a számunkra, azokból a meccsekből nem éppen mi jöttünk ki jól.

A két gárda a Magyar Kupában is randevúzott már, a legutóbbi két kiírásban egyaránt találkoztunk. Tavaly mi jutottunk tovább, egy évvel korábban viszont az Alba volt a végállomás. Ezekből a számadatokból is jól látszik, hogy a szomszédvári rangadónak nem csak jelene, hanem múltja is van, az Alba elleni meccsek minden évben nagyon fontosak.

Edzői szemmel

Tor Odvar Moen (Siófok KC – edző): „Nem indult egyszerűen az év, mondom ezt annak ellenére, hogy mindkét meccsünket megnyertük. A csapat immáron javuló tendenciát mutat, meglátszik, hogy két hete újra együtt dolgozunk folyamatosan. A hétvégén az Ikast ellen a védekezésünk többnyire rendben volt, ám a támadójátékon még sokat kell csiszolnunk. Soron következő ellenfelünk nagyszerű mérkőzést játszott a Vác ellen, szép győzelmet arattak. Önbizalommal telve fognak leszállni a buszról, ebben biztos vagyok. A szomszédvári rangadók sohasem egyszerűek, egy-egy ilyen megmérettetés, valamint a meccs hangulata képes extra teljesítményt kihozni a játékosokból. Hazai pályán csakis a győzelem az elfogadható.”

Tor Odvar Moen, csapatunk vezetőedzője