EHF Európa-liga: tét a csoportelsőség - előzetes

2023 feb 16
1171 Megtekintés
EHF Európa-liga: tét a csoportelsőség - előzetes
Vasárnap kora délután az EHF Európa-liga csoportkörének 6. fordulójában a német BV Borussia 09 Dortmund vendégeként harcolhatjuk ki a csoportelsőséget.

Helyzetkép

A Dortmund elleni visszavágónak remek alapot adott a Mosonmagyaróvár (30:25) elleni szerdai kupagyőzelem. Csapatunk utazása körül azonban bonyodalmak adódtak. Sztrájk miatt ugyanis több német repülőtéren, így Dortmundban is leáll a légi forgalom. Felvetődött, hogy busszal közelítjük meg a mérkőzés helyszínét, de szerencsére adódott egy lényegesen jobb alternatíva. Pénteken a Budapest – Köln útvonalon repülünk, ahonnan busszal közelítjük meg a mintegy 100 kilométere fekvő Dortmund városát. Szombaton egy gyors városnézés és egy átmozgató edzés vár a csapatra. Lakatos Rita és Lapos Laura mellett az utazó keretből sérülés miatt kimaradt Ana Kojic.

A tabellára nézve elmondhatjuk, hogy a „matematika” roppant egyszerű: a Molde és a Besancon kiesett, csapatunk és a Dortmund pedig az utolsó játéknap eredményétől függetlenül ott van a negyeddöntőben. A vasárnapi mérkőzésnek mégis óriási tétje lesz, a csoportelső ugyanis elkerüli a végső győzelemre is esélyesnek tartott Herning-Ikast csapatát.

Az utolsó játéknap egymás elleni mérkőzése előtt mindkét csapat nyolc pontot szerzett, így kijelenthető, hogy győzelem esetén megnyerjük a csoportot, bármilyen arányú vereséggel pedig a kvartett második helyén végzünk. A Kiss Szilárd Sportcsarnokban elért háromgólos (27:24) győzelemnek akkor lehet jelentősége, ha döntetlen születik. Ebben az esetben ugyanis a mérleg nyelve a párharcon belül szerzett pontok tekintetében az irányunkba billenti a mérleg nyelvét. Ezáltal a gólkülönbséget nem kell figyelni.

Pokoli hangulat

A találkozó eredetileg Hammban, a Westpress Arénában lett volna, de a BV Borussia 09 Dortmund menet közben változtatott és „hazahozta” a mérkőzést, mely így a 11000 néző befogadására alkalmas Westfalenhalle parkettjén kerül megrendezésre.

A német klub célja, hogy megdöntse a jelenlegi nézőcsúcsot, ezért „Alle in die Halle” – „Mindenki a csarnokba!” – mottóval hatalmas kampányba kezdett. Több mint 8000 belépő már elkelt, és a hazai klub bízik benne, hogy sikerül teltházat varázsolni és tovább népszerűsíteni a kézilabdát a városban. Pokoli hangulatra, fantasztikus és minden bizonnyal feledhetetlen sportélményre számíthatunk tehát vasárnap.

Ami a megdöntendő rekordot illeti, 1997-ben voltak a legtöbben a fent említett arénában, amikor a Dortmund mintegy 8700 szurkoló előtt fogadta az Olimpija Ljubljanát az EHF-kupa döntőjében.

Ellenfélmustra

Henk Groener együttese a Kiss Szilárd Sportcsarnokban elszenvedett vereség (27:24) óta hét meccsen lépett pályára és ebből hatot meg is nyert. A Besancon (27:30) elleni idegenbeli siker után a Bensheim-Auerbach (34:33) elleni Német Kupa búcsú komoly meglepetés volt. Azóta viszont zsinórban öt győzelmet gyűjtött be a sárga-fekete alakulat, mely tízgólos különbséggel nyert a Besancon (31:21) ellen, amit azért érdemes külön is kiemelni. Hozzánk hasonlóan a Dortmund is játszott hétközi mérkőzést, a Neckarsulmer (28:24) elleni bajnokit félgőzzel is behúzta az együttes.

A két csapat első mérkőzésén Alina Grijseels hatástalanítása remekül sikerült és ezúttal is kulcs lehet, de Dana Blackmann és Meret Ossenkopp támadásban nyújtott teljesítményére is figyelni kell. Azt pedig nem szabad hagyni, hogy a holland válogatott Yara ten Holte a gólvonalon elkapja a fonalat.