Ellenfélmustra: bemutatjuk a Dortmund csapatát - előzetes

2023 jan 13
1140 Megtekintés
Ellenfélmustra: bemutatjuk a Dortmund csapatát - előzetes
Vasárnap kora délután az EHF Európa-liga csoportkörében folytatjuk szereplésünket hazai környezetben. Ellenfelünk a 2. fordulóban a német BV Borussia 09 Dortmund csapata lesz. Online jegyvásárlás ITT! 

Helyzetkép

Az ES Besancon Femini (30:21) elleni rossz rajt, valamint a hétközi MKC (29:28) elleni bravúrgyőzelem után vasárnap 14:00-kor a BV Borussia 09 Dortmund együttesét fogadjuk a Kiss Szilárd Sportcsarnokban. Szűk hét nap leforgása alatt ez lesz a harmadik tétmérkőzés, amin pályára lépünk. Helyzetünket egy igen komoly sérüléshullám nehezíti, az MKC elleni hétközi bajnokin hat játékost voltunk kénytelenek nélkülözni. Denbreczeni-Klivinyi Kinga és Tamara Mavsar viszont hosszú hetek óta stabil és jó teljesítményt mutat, utóbbi pedig már több mint 100 gólnál jár a 2022/23-as szezonban.

Interjúzóna

„Egy hasonlóan nehéz mérkőzésre számítok, mint a Besancon ellen. Ami a javunkra dönthet, az a hazai pálya előnye és a szurkolók. Az MKC elleni győzelem mentálisan is nagyon fontos volt, és úgy gondolom, hogy csapatszinten is növeli az önbizalmunkat, mely az utóbbi hetekben többször csorbát szenvedett. A keretünk elképesztően foghíjas, így ahhoz, hogy mérkőzésben legyünk, szó szerint minden erőnkre szükség lesz. Hatvan percen keresztül olyan hozzáállást kell tanúsítanunk, mint az MKC ellen és bízunk benne, hogy ez elég lesz.”– fogalmazott Debreczeni-Klivinyi Kinga, csapatunk átlövője.

„Nagyon szeretnénk a Besancon elleni vereség után hazai környezetben javítani, de ez két okból kifolyólag is nehéz lesz. Az egyik az ellenfél ereje, a másik pedig az a sérüléshullám, mely végigsöpör a keretünkön. Nem telik el úgy hét, mérkőzés vagy edzés, hogy valakit ne vesztenénk el. A felkészülésünk szerves részét képezi, hogy kitaláljuk az adott játékosokkal milyen formációban lehetünk a leghatékonyabbak. Ebből adódóan hiányzik az állandóság és sok a kényszermegoldás. – fogalmazott Uros Bregar, aki hozzátette – Ami a Dortmund csapatát illeti, egy magas szintet képviselő, az előző években a BL-ben edződő gárdáról van szó, melynek Alina Grjseels személyében van egy nagyon fontos kulcsembere. A vele szembeni védekezés fontos lesz vasárnap.” 

Dortmund – Jelen és forma

Az előző évek sikercsapata a múlté, a 2022-es esztendő a változás éve volt a BV Borussia 09 Dortmund együttesénél. A keret jelentősen átalakult, a vezetőedzői posztot pedig Henk Groener vette át. A sárga-feketék így is a harmadik helyen állnak a Bundesligában, mérlegük 9 győzelem, 1 döntetlen és 2 vereség. A Buxtehuder (31:30) elleni botlás abszolút meglepetés volt, a Bietigheim (35:22) elleni vereség során pedig a különbség mértéke okozhatott fejtörést. A Dortmund hétközi rangadóval hangolt ellenünk, a második helyen álló Thüringer (30:30) elleni döntetlen pedig jelzésértékű, hogy jó formában van a csapat.

A Zeleznicar az EHF Európa-ligában nem volt egy súlycsoportban vasárnapi ellenfelünkkel, mely a főtáblára jutásért kettős győzelemmel, 74:37-es összesítéssel búcsúztatta a szerb csapatot. A múlt heti Molde Elite (33:32) elleni rajt a csoportkörben szorosra sikeredett, de a lényegen, a két megszerzett ponton ez mit sem változtat.

A vasárnapi mérkőzés egyik kulcsa Alina Grijseels hatástalanítása lehet. A 26 esztendős irányító 84 góllal jelenleg is vezeti a Bundesliga góllövőlistáját, az elmúlt két szezonban pedig 130 találata volt a BL-ben. Nem mellesleg 44 góllal a novemberi Európa-bajnokság negyedik legeredményesebb játékosa volt.

Yara ten Holte a gólvonalon jeleskedik, a BVB holland válogatott játékosa 121 védéssel vezeti a kapusok ranglistáját. A keretben további válogatott játékosokat találunk, így például a szintén holland Zoe Sprengers, a német Lisa Antl, vagy éppen a szerb Sara Garavovic. De gólerős játékra képes a svéd Emma Olsson és a német Meret Ossenkoop, Dana Bleckmann, Anna-Lena Hauser trió is.

Múltidézés

A BV Borussia 09 Dortmund nem tartozik a német Bundesliga legsikeresebb csapatai közé, az együttes a 2014/15-ös idényben még a Bundesliga 2-ben szerepelt. A 2015/16-os idényben az élvonal újoncaként a hatodik pozícióban végzett, ezt követte egy újabb hatodik, egy negyedik, majd egy hetedik helyezetés.

A 2019/20-as idény előtt igen komoly szereplője volt a Dortmund az átigazolási piacnak, megkezdődött a „holland-éra”, mely egyben a klubtörténet legsikeresebb időszakát hozta. Olyan játékosok érkeztek Alina Grijseels mellé, mint Merel Freriks, Inger Smits, Rinka Duijdam, Kelly Vollebregt, Kelly Dulfer, vagy éppen a német Isabell Roch. A Dortmund 17 győzelemmel és 1 vereséggel vezette a bajnokságot, amikor a Covid-19 közbeszólt. Németországban viszont más döntés született, mint itthon, így a BVB a 2020/21-es szezonban története során először indulhatott a BL-ben és keretét tovább erősítette olyan játékosokkal, mint Jennifer Gutiérrez, illetve a tőlünk távozó Laura van der Hejden.

A Bundesliga 2020/21-es kiírását hibátlan mérleggel teljesítette a Dortmund (30 győzelem, 0 döntetlen, 0 vereség), mely ezzel elhódította története első bajnoki címét. A mögöttünk álló idényben (2021/22) nem sikerült a címvédés, a Bietigheim lett a bajnok, a Dortmund pedig története során először ezüstérmet szerzett. Tavaly egy nagy horderejű botrány rázta meg a klubot – erről nem tisztünk írni – , melynek következménye a sikeredző, André Fuhr menesztése mellett a sikercsapat szétszéledése lett.