Európa jövünk! – beharangozó

2019 jan 04
2090 Megtekintés
Európa jövünk! – beharangozó
Szombat este hazai pályán a dán Herning-Ikast ellen kezdjük meg az EHF-kupa csoportkörét, melyben nem titkolt szándékunk a továbbjutás kiharcolása.

Helyzetkép

Tor Odvar Moen tanítványai az újév első összecsapásán a Mosonmagyaróvár legyőzésével tettek szert egy kis önbizalomra azt követően, hogy december 30-án az MTK Budapest megfricskázott bennünket hazai környezetünkben. Csapatunk idén képes roppant magas színvonalú kézilabdára, ezt láthattuk többek között az Érd, és a Lada ellen is, ám ennek ellenkezőjére is képesek vagyunk, ezt bizonyítja a Vác és az MTK elleni pontvesztés, valamint a DKKA elleni kupakudarc.

Such Nelli kivételével minden játékos bevethető, legutóbb pedig többen is jelezték (többek között Elghaoui és Janjusevic), hogy a kispadon is rejlik némi potenciál, melyre szükség lesz, hiszen januárban szerda-szombat ritmusban játszunk hét meccset. Ebből adódóan kiemelten fontos szerepe lesz a rotációnak, és annak, hogy adott szituációkban kulcsemberek, így Nze Minko és Kobetic is tudjon pihenni.

Ellenfélmustra

Rövid klubtörténet: A Herning-Ikast eddig négyszer nyerte meg hazája bajnokságát, legutóbb 2015-ben, míg az EHF-kupában kétszer is magasba emelhették a győztesnek járó serleget, előbb 2002-ben, majd 2011-ben. A KEK-ben is maradandót alkottak, 2004-ben és 2015-ben is az ő nevüket vésték a serlegre. A klub 2009 és 2018 között FC Midtjylland néven szerepelt, és két alkalommal a Bajnokok Ligája elődöntőjéig is eljutott. A 2000-es évek elején Siti Beáta személyében magyar légiósuk is volt. A csapat székhelye a Herning melletti Ikast (a fúzió a névben is benne van), mely egy 15 ezer lelkes kisváros Silkeborgtól nyugatra. Otthonuk az IBF Aréna, melynek befogadóképessége 2550 fő.

Jelen és forma: Az Ikast két párharcot nyert a csoportkörbe kerülésért. Előbb a lengyel Zaglebia, majd pedig a román Ramnicu Valcea felett sikerült diadalmaskodniuk. utóbbi ráadásul azért elég nagy fegyverténynek mondható. A franciaországi Európa-bajnokságra mindössze egy játékost adtak Sarah Iversen személyében. A keretben összességében öt légiós található. Három norvég mezőnyjátékos mellett egy svéd és egy német kapuvédő. Utóbbi az a Sabine Englert, aki több mint 200 mérkőzésen védte a német válogatott gólvonalát, és idén lesz tíz éve, hogy az Ikast légiósa. A csapat kapitánya az a norvég Stine Skogrand, aki válogatott szinten Eb-t és vb-t is nyert már hazájával, s remekül ismeri kapusunkat Silje Solberget.

Stine Skogrand szeményében világ- és Európa-bajnok csapatkapitánya van ellenfelünknek...

Az Ikast a 15. forduló után csupán ötödik a bombaerős dán élvonalban, ahol olyan csapatok vannak előttük, mint az Odense, a Nyk, a Copenhagen, valamint az Esbjerg. Eddigi mérlegük 9 győzelem, 2 döntetlen és 4 vereség. A főpróbájuk nem sikerült jól, ugyanis szerdán hazai környezetben 23:26-ra kikaptak az Esbjerg legjobbjaitól.

​A mérkőzés, illetve a párharc Simone Böhme számára lesz a legérdekesebb. Szélsőnk elmondása szerint már nagyon várja a honfitársai elleni küzdelmet, dolgozik benne a bizonyítási vágy.

Edzői szemmel