EHF Európa-liga: jön a szezon legfontosabb hazai meccse - előzetes

2023 már 17
1070 Megtekintés
EHF Európa-liga: jön a szezon legfontosabb hazai meccse - előzetes
Szombat este 20:00-kor az EHF Európa-liga negyeddöntőjének első összecsapásán fogadjuk az Ikast Handbold együttesét a Kiss Szilárd Sportcsarnokban. Online jegyvásárlás ITT!

Helyzetkép

A Kisvárda Master Good SE elleni magabiztos (35:23) győzelem után csapatunk gőzerővel fordult rá az Ikast Handbol elleni felkészülésre. Az oda-visszavágós EHF Európa-liga párharc győztese ugyanis kvalifikálja magát a 2023-as grazi Final 4-ba. Nem mi számítunk a párharc favoritjának, ráadásul a visszavágót is idegenben kell abszolválnunk, de arra készülünk, hogy borítjuk a papírformát. Ezt alapoznánk meg szombaton egy hazai győzelemmel a Kiss Szilárd Sportcsarnokban.

Interjúzóna

Ellenfélmustra

Szombati ellenfelünk hibátlan mérleggel abszolválta a csoportkört, oda-vissza legyőzte a francia Nantes (28:33; 30:20) a norvég Fana (24:35; 29:23) és a Mosonmagyaróvár (26:34; 28:26) együttesét. Kasper Christensen csapata több mutatóban is az élen végzett, így a dobott (189) és a kapott gólok (147) tekintetében egyaránt. Az Ikast Handbold nem csak játékoskerete, de teljesítménye alapján is a sorozat favoritjává lépett elő.

A dán bajnokságban azonban „csak” harmadik helyen áll az együttes, melynek mérlege 17 győzelem és 6 vereség. Persze ha hozzátesszük, hogy az Esbjerg és az Odense van előttük, az mindjárt másként hat. Ezt a tényt pedig tovább tudjuk fokozni az Esbjerg (28:27) és az Odense (32:22) legyőzésével. Igaz azóta már mindkét csapat visszavágott, az Esbjerg nemrég egy 37:24-es kiütéssel, míg az Odense duplán, a bajnokság (28:25) mellett a kupában (17:21) egyaránt.

De honnan ered a többi vereség és milyen formát mutat jelenleg az Ikast Handbold? A tabellán ötödik Viborg (30:25; 24:28) oda-vissza legyőzte Kasper Christensen együttesét, mely olyan meglepő vereségeket szenvedett el a szezon folyamán, mint a Randers (27:26), a Silkeborg (29:28) és a Sonderjyske (32:30) elleni pontvesztések. Legutóbbi négy bajnokijából kettőt nyert meg az Ikast Handbol, mely a már említett Esbjerg és Viborg elleni vereségek után győzni tudott a Coppenhagen (21:32) és a Skanderborg (35:24) ellen.

Az Ikast Handbold játékoskerete dán, svéd és norvég játékosokra épül. A csoportkör során Ingvald Bakkerud mutatta be a legtöbb blokkolást és ezzel felkerült a legjobb védők listájára, míg Jessica Ryde a 38 százalékos védéshatékonyságával a lista élén végzett. A góllövőlista élmezőnyében azonban nem találunk Ikast játékost. Ez is jól mutatja, hogy a dán együttes csapatként mutat komoly erőt és nem csak egy-egy kiemelkedő karakterre támaszkodik. Az EHF Európa-liga tekintetében a házi góllövőlista a következő: Ingvild Bakkerud (28 gól), Emma Friis (26), Julie Scaglione (23), Stine Skogrand (20), Emma Lindqvist (17), Trine Mortensen (17).

Múltidézés

Az Ikast Handbold, korábbi nevén Herning-Ikast egy „régi” jó ismerős a nemzetközi porondon. A párharchoz pozitív élmények kapcsolódnak, így két győzelem a 2018/19-es kiírás csoportkörében, mely végül a sorozat jogelődjének számító EHF-kupa megnyerésével zárult, illetve egy hosszabbításban megnyert elődöntő a 2021-es Final 4-ban.