EHF Európa-liga: megcélozni a csoportkört – előzetes

2022 dec 02
1381 Megtekintés
EHF Európa-liga: megcélozni a csoportkört – előzetes
Szombaton az EHF Európa-liga 3. selejtezőkörében, hazai pályán a román CS Magura Cisnadie ellen kezdi meg csapatunk a decemberi meccsdömpinget. Az oda-visszavágós párharc első mérkőzésén a győztes nagy lépést tehet a csoportkör irányába.  

Helyzetkép

Legutóbb 42 napja, a Kisvárda (17:26) vendégeként léptünk pályára tétmérkőzésen. Azóta sérüléséből felépült Dejana Milosavljevic és Lakatos Ritautóbbival hosszabb interjút készítettünk a héten – , viszont távozott egy kulcsember Andela Janjusevic személyében.

Sérülés miatt továbbra sem bevethető Dounia Adbourahim, a felépülő játékosok viszont hétfőn már ott voltak az RK Podravka Vegeta (24:18) elleni felkészülési mérkőzésen, mely nem sikerült a legjobban.

Interjúzóna

„Több tényező miatt is nehéz jóslatokba bocsátkozni. Öt játékosunk is szerepeltek az Európa-bajnokságon, és másfél hónapja nem léptünk pályára tétmérkőzésen. Andela Janjusevic személyében egy meghatározó kulcsember távozott, viszont Dejana Milosavljevic és Lakatos Rita visszatérése sokat jelent a számunkra. Így azonban nehéz formáról és erőviszonyokról beszélni.  – fogalmazott Uros Bregar, csapatunk vezetőedzője, aki az ellenfélről és a párharcról is beszélt röviden – A Magura egy egységes csapat benyomását kelti, a román kupacsapatok ellen pedig sohasem egyszerű a nemzetközi porondon. Sok múlik majd a védelmen és ezzel párhuzamosan a kapusteljesítményen. Az idegenbeli visszavágó roppant nehéznek ígérkezik, így hazai pályán a győzelem elengedhetetlen.”

„Gőzerővel készülünk egy elég lendületes és bátor, gólra törő kézilabdát játszó csapat ellen. Bízom benne, hogy győztesen jövünk ki a párharcból és ott lehetünk a csoportkörben. Ez az egyértelmű cél, ez lebeg a szemünk előtt. Az idegenbeli visszavágó nehéznek ígérkezik, így hazai pályán mindent meg kell tennünk azért, hogy előnnyel utazhassunk Romániába.” – fogalmazott Lakatos Rita, csapatunk sérülés után visszatérő irányítója.

Ellenfélmustra - CS Magura Cisnadie

Alexandru Weber együttese tavaly a Romnicu Valcea mögött végzett és mindössze három ponttal maradt le a dobogóról a román bajnokságban. Az EHF Európa-ligában pedig bejutottak a csoportkörbe, miután 47:43-ra megnyerték a DVSC Schaeffler elleni párharcot. Szezonjukat egy hazai kupában koronázták meg egy éremmel. A CSM Bucuresti (28:23) elleni vesztes elődöntő után a bronzmérkőzésen 23:22-re legyőzték a regnáló bajnok Rapid Bucuresti gárdáját.

A 2022/23-as szezon azonban nem indult jól a számukra, hiszen a Dunarea Braila (31:31) elleni pontszerzés és a Mioveni (17:21) legyőzése után zsinórban négy vereség következett. Nem tudták felvenni a versenyt a CSM Bucuresti (25:34) és a Rapid Bucuresti (25:34) együttesével sem, ami viszont ennél is fájóbb volt a számukra, az a Buzau (26:23) és a Targu Jiu (29:28) elleni vereségek. Az Európa-bajnokság előtt a CSM Slatina (30:28) legyőzésével szerezték meg második bajnoki győzelmüket, melyet most kedden a kiesőzónában lévő Zalau (30:22) magabiztos legyőzésével fejeltek meg. Ellenfelünk tehát pozitív élménnyel, de hétközi tétmérkőzéssel a kezekben érkezett Siófokra, a román élvonal jelenlegi hetedik helyezettjeként.

Giulia Guariero, Asil Iskit-Caliskan, Mouna Jlezi és Iuliia Gariaeva személyében brazil, török, tunéziai és orosz légiós is van a keretben, több olyan játékos mellett, aki korábban, vagy időszakosan szerephez jutott a román válogatottban. Illetve egy régi ismerőst is találunk Elena Gjorgjijevska személyében, aki évekig szerepelt korábban az Alba Fehérvár KC-ban.

Múltidézés

A két klub a 2019/20-as szezonban, az EHF Európa-liga csoportkörében találkozott egymással. Tor Odvar Moen csapata akkor mindkét mérkőzésen magabiztos győzelmet aratott. A párharc során Such Nelli, Simone Böhme és Katarina Jezic is 8 gólig jutott.

2020.01.12. | Magura Cisnadie – SKC 23:31 (részletekért KATT)
2020.02.09. | SKC – Magura Cisnadie 34:22 (részletekért KATT)

Szombati ellenfelünk hatalmas átalakuláson ment keresztül, hiszen a Magura akkori keretéből csupán a két kapus, Andreea Ilie és Mirela Pasca maradt meg a vezetőedző, Alexandru Weber mellett.